Linkovi

Policija u Vašingtonu upozorila Trampove pristalice da "ostave oružje kod kuće"


Protest Trampovih pristalica protiv izbornih rezultata 14. novembra u Vašingtonu

Zvaničnici u Vašingtonu upozorili su Trampove pristalice, koje dolaze na protest 6. januara kada Kongres treba da sertifikuje rezultate izbora, da oružje ostave kod kuće. Na ulicama glavnog grada SAD su i stotine pripadnika Nacionalne garde, iz straha od potencijalnih nereda.

"Imamo informacije da su pojedinci nameravali da donesu vatreno oružje i to nećemo tolerisati", kaže šef policije Vašingtona Robert Konti i dodaje da će svako ko to prekrši biti uhapšen.

U pripravnosti će biti i 300 pripadnika drugih federalnih službi, u slučaju da treba da asistiraju vašingtonskoj policiji.

Vašington, inače, ima jedne od najstrožih zakona u Americi o oružju: zabranjeno je nošenje, a za posedovanje se mora imati lokalno izdata dozvola.

Hiljade Trampovih pristalica, među kojima su i ekstremno desničarske grupe, uvek nose oružje na protestima. Očekuje se da 6. januara dođu u Vašington i protestuju protiv sertifikovanja rezultata izbora u Kongresu, za koje Tramp tvrdi da su pokradeni.

Pred skup u Vašingtonu, uhapšen je Enrike Tario, jedan od lidera rasističke grupe Ponosni dečaci (Proud boys) zbog sumnje da je ranije zapalio zastavu pokreta za prava crnaca Black Lives Matter.

Tario je uhapšen u Vašingtonu i kod sebe je imao dve automatske puške.

Pred hapšenje je na društvenim mrežama poručio da će se Ponosni dečaci okupiti u rekordnom broju i da bi mogli da se obuku skroz u crno - kao pripadnici ekstremno levičarske Antife.

"Bićemo inkognito i raširiti se po Vašingonu u manjim grupama", kazao je Tario.

Tramp je na Tviteru pozvao svoje pristalice da dođu na protest i rekao da će se i on pojaviti. Planirano je nekoliko skupova, uključujući i onaj pred Kongresom.

Iako toga nema u zvaničnom rasporedu Bele kuće, očekuje se da bi Tramp mogao da se obrati pristalicama.

Kongres bi na sednici 6. januara trebalo da sertifikuje rezutate predsedničkih izbora.

Međutim, neki republikanci su rekli da neće potvrditi Bajdenovu pobedu i da će podržati Trampove tvrdnje o pokradenim izborima, koje su osporili i sudovi u SAD i Sekretarijat za pravosuđe.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauser rekla je da veruje da rezultati neće biti promenjeni i da će Džo Bajden i Kamala Haris biti potvrđeni kao predsednik i potpredsednca, te da će njihova inauguracija biti održana 20. januara.

Bauser je ipak apelovala na građane da se tokom protesta drže podalje od centra grada.

XS
SM
MD
LG