Linkovi

Prvi susret Blinkena i Lavrova: Dijalog uprkos ozbiljnim razlikama


Entoni Blinken (L) i Sergej Lavrov (D) tokom susreta u Rejkjaviku (Foto: Saul Loeb/Pool via REUTERS)
Entoni Blinken (L) i Sergej Lavrov (D) tokom susreta u Rejkjaviku (Foto: Saul Loeb/Pool via REUTERS)

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručili su da među državama koje predstavljaju ima razlika, ali da bi trebalo da sarađuju u vezi sa pojedinim pitanjima.

Dvojica zvaničnika tu poruku su uputili na početku njihovog razgovora u Rejkjaviku – prestonici Islanda zakazanog kako razmotrili mogući susret američkog i ruskog predsednika Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, što se u međunarodnoj javnosti tumači kao pokušaj otopljavanja odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije.

Nije tajna da između nas postoje razlike i Vašington će odgovoriti na agresivne postupke Rusije – ali svet će biti sigurniji ukoliko lideri dve države rade zajedno”, rekao je američki državni sekretar pred reporterima na početku sastanka.

Susret američke i ruske delegacije u Rejkjaviku koje predvode Entoni Blinken i Sergej Lavrov
Susret američke i ruske delegacije u Rejkjaviku koje predvode Entoni Blinken i Sergej Lavrov

Takođe, naveo je i da američki predsednik Džozef Bajden želi, kako je ukazao, predvidljiv i stabilan odnos sa Rusijom – dodavši da bi dve države mogle zajednički da rade na suzbijanju pandemije koronavirusa, u borbi protiv klimatskih promena i pitanjem nukleranih programa Irana i Severne Koreje, kao i sukobima u Avganistanu.

Mislimo da je to dobro za naše građane, ruski narod i dobro za svet“, rekao je Blinken.

Lavrov je ukazao da između Rusije i Sjedinjenih Država ima, kako se izrazio, ozbiljnih razlika, ali da je potrebno da dve zemlje sarađuju u oblastima u kojima se interesi podudaraju.

Rusija je spremna da rešava otvorena pitanja preostala od prethodne administracije”, ukazao je Lavrov – aludirajući na Trampovu administraciju.

Razgovor Blinkena i Lavrova u prestonici Islanda - Rejkjaviku, na marginama međunarodnog skupa, biće prvi lični susret dvojice najviše rangiranih diplomata od kada je Džozef Bajden preuzeo predsedničku funkciju u januaru 2020.

Odnosi dve države dodatno su pogoršani od marta kada je američki predsednik Bajden, u intervjuu televiziji Si-Bi-Es, na direktno pitanje da li ruskog predsednika Putina smatra ubicom – odgovorio potvrdno.

Nakon toga je Rusija, kako je zvanično saopšteno, na konsultacije u Moskvu povukla ambasadora u SAD-u – koji se još nije vratio u Vašington.

Nedugo zatim, Vašington je pooštrio sankcije protiv Moskve i proterao ruske diplomate, obrazlažući taj potez mešanjem Rusije u američki izborni proces, kao i umešanošću u sajber napade sprovedene na teritoriji SAD.

Osim mogućeg susreta Bajdena i Putina – razgovori američkog i ruskog diplomatskog zvaničnika mogli bi se dotaći tema u vezi sa diplomatskim misijama dve zemlje, kao i kontrole nuklearnog naoružanja.

Neke od tačaka sporenja dve strane su nelegalna ruska aneksija ukrajinskog poluostrva Krim, preko angažmana Rusije tokom sukoba u Siriji, globalne kampanje plasiranja lažnih vesti i dezinformacija, hakovanja računarskih sistema američkih federalnih agencija, pritvaranja i zatvorske kazne opozicionaru Alekseju Navalnom, do navoda obaveštajnog izveštaja, sa kog je skinuta oznaka tajnosti, po kom je ruski predsednik Putin odobrio aktivnosti koje bi pomogle bivšem predsedniku da pobedi na američkim predsednik izborima novembra 2020 - optužbi koje ruska strana odbacuje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG