Linkovi

Ned Prajs za Glas Amerike: SAD će preduzimati diplomatske napore da okončaju okupaciju Krima 


Portparol Stert departmenta Ned Prajs na jednom od brifinga u aprilu 2021. (Foto: AFP/Nicholas Kamm/Pool)
Portparol Stert departmenta Ned Prajs na jednom od brifinga u aprilu 2021. (Foto: AFP/Nicholas Kamm/Pool)

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs govorio je za Ruski servis Glasa Amerike o ishodu posete državnog sekretara Entonija Blinkena Kijevu, “domaćim zadacima” za ukrajinsku vladu i američkim planovima za razgovore u normandijskom formatu. Prajs je takođe izrazio podršku novinarima koji su progonjeni u Rusiji.

Glas Amerike: Kako na praktičnom nivou izgledaju rezultati posete državnog sekretara Blinken Kijevu?

Prajs: Sekretar Blinken i, što je još važnije, predsednik Bajden zaključili su da je veoma važno otići u Ukrajinu, u Kijev, što je pre moguće nakon što je ova američka administracija pristupila poslu. To je signal našim ukrajinskim partnerima da smo zainteresovani za naše partnerstvo. Sjedinjene Američke Države podržaće Ukrajinu, podržaće i staće rame uz rame sa Ukrajincima koji odbijaju agresiju Rusije. Rusija takođe pokušava da uništi ono što Ukrajinci rade u svojoj zemlji, da uništi osećaj suvereniteta i nezavisnosti kojem Ukrajinci teže. Mnogo smo razgovarali o ruskoj agresiji, o zastrašivanju Moskve, razgovarali smo i o korupciji i potrebi reformi. To je neophodno da bi Ukrajinci, Kijev mogli da idu napred, da ostvare evroatlantske težnje kojima su posvećeni i narod i rukovodstvo zemlje.

Glas Amerike: Sekretar Blinken imao je nekoliko sastanaka u Londonu, uključujući i svoje kolege iz G7. Da li postoji signal da će format Normandije biti proširen i da će mu se pridružiti i Sjedinjene Države?

Prajs: Sreli smo se sa kolegama ne samo iz G7, već smo dva puta bili u sedištu NATO-a. Dva puta smo bili u Briselu u poslednja 3-4 meseca otkako je državni sekretar stupio na dužnost i mislim da su ova putovanja važan signal sama po sebi. I osetili smo jedinstvo svih 30 zemalja članica NATO-a u pružanju podrške Ukrajini pred ruskom agresijom i pokušajima zastrašivanja. Ovo takođe odražava ono što smo čuli od predstavnika zemalja G7. Tako su i NATO i G7 izrazili podršku ukrajinskom narodu i partnerstvu sa Kijevom. Što se tiče Sjedinjenih Država i naše uloge, mi smo duboko uključeni u proces, ulažemo i nastavićemo da činimo diplomatske napore da okončamo ilegalnu okupaciju Krima od strane Rusije, kao i da zaustavimo ilegalne akcije Rusije na teritoriji Ukrajine, koja je nezavisna država.

Glas Amerike: Da li administracija i Stejt department planiraju da imenuju specijalnog izaslanika za Ukrajinu?

Prajs: Nastavićemo da ulažemo u diplomatiju i to ćemo činiti zajedno sa Ukrajinom, Francuskom, Nemačkom i drugim evropskim partnerima. Učinićemo ono što je najrazumnije za postizanje našeg cilja da podržimo Ukrajinu, njen suverenitet, teritorijalni integritet na kopnu i na moru. Još jednom, uradićemo ono što ima najviše smisla i što će nas dovesti do uspeha.

Glas Amerike: Govoreći o ulozi Rusije, stavu Sjedinjenih Država, predsednik Bajden i državni sekretar Blinken su više puta rekli da ne žele eskalaciju, ali evo citata iz intervjua sa državnim sekretarom Blinkenom: „Ako Rusija nastavi svoje agresivne i nepromišljene akcije protiv Ukrajine ili druge države, ugrožavajući naše interese, mi ćemo odgovoriti“. Kako će izgledati taj odgovor?

Prajs: Ne bi trebalo da razgovaramo o hipotetičkim pitanjima, mislim da signal koji smo poslali po dolasku u Kijev, prisustvo državnog sekretara Blinkena, govori da ćemo i dalje nastaviti partnerstvo I podršku Ukrajini. Akcije Ruske Federacije, zastrašivanje s njene strane, pokušaji agresije nisu ništa drugo do pokušaji suprotstavljanja Sjedinjenim Državama.

Glas Amerike: Sjedinjene Države nastavljaju da vrše pritisak na Kremlj u vezi sa situacijom sa Aleksejom Navalnim, a posebno u vezi sa pritiskom na slobodu govora. Govorimo o progonu, na primer, zaposlenih u Radiju Sloboda u Rusiji. Da li razmatrate mogućnost uvođenja dodatnih sankcija s tim u vezi?

Prajs: Državni sekretar Blinken dao je intervju za Radio Sloboda dan ranije. Odlučili smo se za ovo iz nekoliko razloga. Time je državni sekretar Blinken obeležio Svetski dan slobode medija, koji se obeležava 3. maja. Ali takođe smo smatrali da bi bilo važno sedeti i razgovarati sa RFE/RL, s obzirom na uznemiravanje i zastrašivanje kojima je izložen u Rusiji. Ono što Ruska Federacija pokušava da uradi u odnosu na Radio Sloboda jasno pokazuje da Vladimir Putin nije siguran u snagu svoje pozicije.

Njegova administracija pokušava da pooštri pravila o slobodnom protoku informacija jer oni imaju šta da kriju. Nastavićemo da podržavamo nezavisne novinare širom sveta. Nastavićemo da podržavamo Radio Sloboda i Radio Slobodna Evropa, stojeći rame uz rame sa nezavisnim novinarima koji pokušavaju da kažu istinu, ponekad izlažući se opasnosti i čak rizikujući sopstveni život.

Prošle nedelje državni sekretar Blinken sastao se sa novinarima iz celog sveta koji su se suočili sa uznemiravanjem, zastrašivanjem, pretnjama samo zato što su obavljali svoju profesionalnu dužnost, jer su pokušavali da koriste svetski priznato pravo na slobodu izražavanja i slobodu pristupa informacijama.

XS
SM
MD
LG