Linkovi

SAD smanjuju konzularne usluge u Rusiji, Moskva odbacuje "neprijateljske poteze"


ARHIVA - Američka zastava ispred ambasade u Moskvi (Foto: AP)
ARHIVA - Američka zastava ispred ambasade u Moskvi (Foto: AP)

Kremlj je u petak optužio Vašington da podstiče tenzije "neprijateljskim potezima" nakon što je američka ambasada u Moskvi saopštila da smanjuje broj zaposlenih i da obustavlja izdavanje viza za većinu Rusa.

Ambasada je saopštila da smanjuje konzularno osoblje za 75 odsto i da će od 12. maja prestati da izdaje neuseljeničke vize za putovanja koja nisu diplomatska nakon što je Rusija usvojila zakon kojim se ograničava broj Rusa zaposlenih u stranim diplomatskim misijama.

To znači da Rusi, koji nisu diplomate ili ne traže zelenu kartu, neće više moći da u svojoj zemlji podnesu zahtev za vizu za posetu SAD u turističke ili druge svrhe, već će to morati da urade u nekoj drugoj zemlji.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da ruski konzulati u Sjedinjenim Državama i dalje izdaju vize u roku od 10 dana, uprkos tome što su i sami smanjili broj zaposlenih i poručilo da ništa ne sprečava Vašington da zaposli američke državljane.

Takođe je dodalo da je kvota za američko diplomatsko osoblje u Rusiji 455, ali da je samo 280 akreditovano što, kako se naglašava, daje Vašingtonu dovoljno prostora da poveća broj zaposlenih.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da odluka američke ambasade neće imati mnogo uticaja u praksi zato što su Rusi već teško dobijali američke vize.

"Ovdje morate da razmotrite osnovni uzrok napete situacije u našim bilateralnim odnosima. Očigledno je da svemu ovome prethode neprijateljske akcije SAD", ocenio je Peskov i dodao da je Rusija "očekivala bolje" od prvih 100 dana administracije predsednika Džoa Bajdena.

Moskva i Vašington dugo vremena se spore u pogledu niza pitanja, ali su se odnosi dodatno pogoršali nakon što je Bajden u jednom intervjuu rekao da veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin "ubica".

Sjedinjene Države su ovog meseca uvele sankcije Rusiji zbog navodnih štetnih aktivnosti, uključujući mešanje u prošlogodišnje američke izbore, sajber napade i "maltretiranje" susedne Ukrajine.

Moskva je na američke sankcije uzvratila svojim kaznenim merama protiv SAD i odbacila kritike koje je Vašington uputio zbog privođenja opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Proteklih nedelja su se pogoršali i odnosi Rusije sa nekoliko država u centralnoj i istočnoj Evropi, što je dovelo do niz odluka o proterivanju diplomata.

Kada je Putin prošle nedelje potpisao zakon kojim se ograničava zapošljavanje Rusa u stranim diplomatskim misijima, takođe je naložio vladi da sastavi spisak "neprijateljskih država" za koje će važiti restrikcije.

Prema nacrtu, koji je objavila ruska državna televizija, na spisku će biti i Sjedinjene Države.

"Žalimo zbog toga što su nas potezi ruske vlade primorali da broj zaposlenih u konzularnom odeljenju smanjimo za 75 odsto. Od 12. maja, američka ambasada u Moskvi će smanjiti konzularne usluge na samo hitne zahteve koji se tiču američkih državljana i veoma ograničen broj useljeničkih viza", saopštila je američka ambasada.

XS
SM
MD
LG