Linkovi

Bajden: Za sada bez dokaza o umešanosti Rusije u sajber napad na Kolonijal pajplajn


Džozef Bajden tokom obraćanja novinarima u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Džozef Bajden tokom obraćanja novinarima u Beloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden izjavio je da za sada nema dokaza da je Rusija umešana u sajber napad na glavnu američku kompaniju za distribuciju naftnih derivata Kolonijal pajplajn – ali da ima indicija da je napad izveden sa teritorije te zemlje.

Sastaću se sa predsednikom Putinom. Za sada naše obaveštajne službe nemaju dokaze da je Rusija umešana. Ima međutim dokaza da su akteri napada u Rusiji. Tako da snose neki deo odgovornosti za ovo”, rekao je Bajden tokom obraćanja u Beloj kući.

Američki predsednik rekao je da je administracija koju predvodi, ukoliko bude potrebe, spremna da preduzme dodatne povodom sajber napada na kompaniju Kolonjal pajplajn u zavisnosti od toga koliko će joj vremena biti potrebno da nastavi rad.

Sekretarijat za energetku sarađuje sa kompanijom kako bi se njen rad nastavio punim kapacitetom što je pre moguće. Sve ovo shvatamo veoma ozbiljno. Nadležni će nastojati da krivično gone počinitelje. Administracija je posvećena očuvanju naše infrastrukture koja je u većini slučajeva u privatnom vlasništvu”, rekao je američki predsednik.

Kompanija Kolonijal Pajplajn zatvorila je kompletnu mrežu posle sajber napada koji se dogodio u petak. Njenim naftovodom dužine 8.850 km dnevno se prebacuje sto miliona galona goriva i drugog goriva iz rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u srednjem Atlantiku i na jugoistoku Sjedinjenih Država. Snadbevaju se, između ostalog, glavni američki aerodromi, uključujući Hartsfild Džekson u Atlanti – koji važi za najprometniji na svetu.

Bajden: Prikladno zaposlenje ne možete odbiti

Američki predsednik Džozef Bajden odbacio je tvrdnje po kojima su proširene olakšice za nezaposlene uticale da se brojni građani opredele da zadrže status nezaposlenih.

"Ukoliko ste primaoci naknade za nezaposlene i ponuđen vam je prikladan posao - ne možete ga odbiti i nastaviti da primate naknadu za nezaposlene", rekao je Bajden u Beloj kući.

Time je još jednom odgovorio na kritike kojima je američka administracija podvrgnuta pošto je prošog petka obelodanjeno da je tokom aprila, prema podacima Sekretarijata za rad, u Sjedinjenim Državama otvoreno 266.000 radnih mesta - što deo javnosti smatra podbačajem u odnosu na novčane sume potrošene na pomoć građanima i podsticaje ekonomiji i zapošljavanju.

Tokom mandata nove američke admnistracije u martu je usvojen i primenjen novi paket pomoći građanima i ekonomiji ugroženim pandemijom Kovida 19 - vredan 1,9 hiljada milijardi dolara.

Istraga američkih vlasti, kako je u nedelju izvestila agencija Rojters je u ranoj fazi. Istovremeno, Rojters je pisao da su jedan bivši američki zvaničnik i dva izvora iz industrijske sfere procenili da su hakeri najverovatno profesionalna sajber-kriminalna grupa i da su pripadnici "Darksajda” (“DarkSide”) među potencijalnim osumnjičenima.

“Darksajd” je hakerska grupa koja postavlja zloćudne softere i nakon toga od žrtava iznuđuju novac. Njihovi napadi nisu svojstveni u postsovjetskim državama.

Takođe, Rojters je izvestio da, navodeći kao izvore osobe iz oblasti industrije, da je kompanija “Fajeraj” (“Fireeye”) angažovana da odgovori na napad. Kompanija je odbila da komentariše te navode.

Sjedinjene Države su sredinom aprila pooštrile sankcije uvedene Ruskoj federaciji. Predsednik Bajden je tada rekao da SAD ne mogu stranoj sili da se meša u izborni process ili da na njenoj teritoriji sprovodi sajber napade.

Dve države su trenutno u fazi značajnog zahlađenja odnosa.

XS
SM
MD
LG