Linkovi

Bajden: SAD odlučne da obnove saradnju sa Evropom, posvećenost NATO-u "nepokolebljiva"


Predsednik SAD Džo Bajden obraća se virtuelnoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji iz Bele kuće (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)
Predsednik SAD Džo Bajden obraća se virtuelnoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji iz Bele kuće (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)

Predsednik SAD Džo Bajden je u petak, u virtuelnom obraćanju Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, obećao da će okončati transakcionu diplomatiju i promovisati demokratiju nad autokratijama, a njegov govor predstavlja preokret u odnosu na spoljnu politiku bivšeg predsednika Donalda Trampa koja je izazvala veliko nezadovoljstvo među američkim saveznicima.

Bajden, koji je preuzeo dužnost predsednika pre mesec dana, iskoristio je prvi nastup na globalnoj sceni da pokuša da obnovi imidž SAD kao multilateralnog igrača posle četiri godine Trampove politike "Amerika prvo" i povlačenja iz niza globalnih sporazuma.

"Naša partnerstva su izdržala i razvila se tokom godina zato što su ukorenjena u bogatstvu naših zajedničkih demokratskih principa. Ona nisu transakciona. Ne mogu se ukloniti. Izgrađena su na viziji budućnosti u kojoj je svaki glas važan. Znam da su zbog napetosti prethodnih nekoliko godina naši transatlantski odnosi bili na ispitu, ali su SAD odlučne da obnove saradnju sa Evropom, da se konsultujemo sa vama, da povratimo poziciju lidera od poverenja", rekao je Bajden.

Predsednik je američkim saveznicima poručio da moraju snažno da se suprotstave izazovima iz Kine, Rusije i Irana, navodeći da Moskva želi da oslabi transatlantsku alijansu.

"Kremlj napada naše demokratije i koristi korupciju kao oružje da pokuša da podrije naše sisteme upravljanja. Putin želi da oslabi evropski projekat i naš NATO savez. Želi da podrije naše transatlantsko jedinstvo i našu odlučnost", rekao je američki predsednik.

Založio se i za ujedinjeni front protiv, kako ih je nazvao, kineskih štetnih ekonomskih praksi.

Takođe je naglasio da se "Amerika vratila" i da su demokratije, a ne autokratije, najbolji put napred za svet.

"Moramo da pokažemo da demokratije i dalje daju rezultate za naše narode. To je naša misija. Demokratije se ne događaju slučajno. Moramo da ih branimo. Jačamo. Obnavljamo. Moramo da dokažemo da naš model nije zastareo", naglasio je Bajden.

Dodao je i da su SAD posvećene NATO-u.

"SAD su u potpunosti posvećene našem NATO savezu i pozdravljam vaša ulaganja u vojne kapacitete koji omogućavaju zajedničku odbranu. Napad na jednog je napad na sve. To je naše nepokolebljivo obećanje", poručio je Bajden.

Bajdenov komentar predstavlja značajan preokret u odnosu na Trampa, koji je NATO nazivao zastarjelim, a u jednom trenutku sugerisao i da bi Vašington mogao da se povuče iz alijanse.

Minhenskoj konferenciji se, između ostalih, obratio i francuski predsednik Emanuel Makron koji je poručio da njegov koncept "evropske strateške autonomije" u sektoru odbrane ne znači da on želi da se udalji od SAD, već da će to Evropu učiniti pouzadnijim partnerom i da će ojačati NATO.

ARHIVA - Francuski predsednik Emanuel Makron
ARHIVA - Francuski predsednik Emanuel Makron

"Verujem u NATO", rekao je Makron, više od godinu dana nakon što je izazvao zabunu među ostalim članicama izjavom da alijansa "doživljava kliničku smrt".

G7 o oporavku globalne ekonomije

Predsednik SAD je u petak prvi put učestovao i na virtuelnom sastanku lidera G7 koji je bio usredsređen na oporavak teško pogođenih ekonomija uz pomoć slobodne trgovine i na suprostavljanje politici Kine "koja nije tržišno orjentisana".

Na sastanku, kojim je predsedavao britanski premijer Boris Džonson, prvi put je učestovavo i novoizabrani italijanski premijer Mario Dragi.

Lideri su pozvali na snažniju odbranu protiv buduće pandemije, uključujući i razmatranje ideje o globalnom zdravstevnom sporazumu.

"Posle ove pandemije će nam biti potrebni poslovi i rast" rekao je Džonson na početku sastanka.

U zvaničnom saopštenju sa sastanka navodi se da će G7 podržati otvorene ekonomije, "slobodan protok podataka uz poverenje" i rad na "modernijem, slobodnijem i pravičnijem multilateralnom trgovinskom sistemu".

Lideri G7 u poručili i da će se "konsultovati o kolektivnom pristupu rešavanju problema politika i praksi "koje nisu tržišno orjentisane", što je jasna aluzija na Kinu.

Na sastanku G7 bio je prisutan duh saradnje i kooperativnosti, dok je Bajden pokušao da prenese poruku o ponovom angažmanu SAD u svetu i u globalnim institucijama.

Lideri su takođe obećali milijarde dolara za program vakcinacije protiv koronavirusa u siromašnijim zemljama.

"Kovid 19 pokazuje da je svetu potrebna snažnija odbrana od budućih rizika po globalnu zdravstvenu bezbednost. Nastavićemo da podržavamo naše ekonomije da bi zaštitili radna mesta i podržali snažan, održiv, uravnotežen i inkluzivan oporavak", navodi se u saopštenju G7.

Britanski premijer rekao je da je "G7 veoma važan forum" i da su lideri "ujedinjeni u pogledu mnogih svetskih pitanja, bilo da je reč o stavovima o puču u Mjanmaru ili privođenju Alekseja Navalnog u Moskvi".

Lideri G7 takođe su podržali rešenost Japana da održi Olimpijske i Paraolimpijske igre ovog leta.

Članice G7 - SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Japan - kontrolišu gotovo polovinu svetske ekonomije.

Problemi sa mikrofonom

Posle gotovo godinu dana video sastanaka, ni lideri G7 nisu uspeli da izbegnu probleme sa utišavanjem mikrofona.

Nakon što je Džonson otvorio sastanak, nemačka kancelarka Angela Merkel ga je iznenada prekinula dok je pokušavao da kaže Bajdenu i Dragiju da želi da se sastane sa njima tokom samita G7 u junu.

"Možeš li da nas čuješ Angela? Mislim da moraš da utišaš mikrofon", poručio je Džonson nemačkoj kancelarki.

XS
SM
MD
LG