Linkovi

Bajden i Putin razgovarali, Kremlj kaže da je postignut dogovor o produžetku Novog START-a


ARHIVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin i tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden rukuju se u Moskvi, 10. marta 2011. (Foto: Reuters/Alexander Natruskin)
ARHIVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin i tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden rukuju se u Moskvi, 10. marta 2011. (Foto: Reuters/Alexander Natruskin)

SAD i Rusija postigle su dogovor o produžetku sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja poznatog kao Novi START, objavio je Kremlj, u istom saopštenju u kojem je navedeno da su predsednik SAD Džo Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin razgovarali po prvi put od kada je Bajden preuzeo položaj.

Sporazum, koji je trebalo da istekne početkom februara, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava na 1.550, kao i projektila i bombardera, koje SAD i Rusija - dve najveće nuklearne sile na svetu - mogu da razmeste.

Kremlj je potvrdio da je postignut očekivani napredak u pregovorima, koji su bili u zastoju u vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, koja je želela da doda nove uslove u sporazum, što je Moskva odbacila.

Kremlj je takođe saopštio da su dvojica lidera "izrazila zadovoljstvo" da su ranije u utorak dve zemlje razmenile diplomatske depeše u kojima se potvrđuje da će pakt biti produžen.

Bela kuća nije odmah potvrdila navode Kremlja, ali je saopštila da su predsednici Bajden i Putin razgovarali o tom pitanju telefonom i da su se dogovorili da njihovi timovi hitno počnu da rade kako bi se produžetak obavio do 5. februara, kada Novi START ističe.

Kremlj je naveo da će procedura, neophodna da produžetak stupi na snagu pre nego što sporazum istekne, biti završena u narednim danima.

"Produžetak je u interesu obe zemlje, kao i celog sveta", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima tokom telekonferencije.

Potpisan 2010. Novi START smatra se kamenom temeljcem globalne kontrole naoružanja.

Kremlj je u svom saopštenju naveo da je Putin rekao Bajdenu da bi normalizacija odnosa između Moskve i Vašingtona bila u interesu obe zemlje.

Navedeno je i da su dvojica lidera razgovarala o odluci SAD tokom Trampove administracije da se povuku iz sporazuma "Otvoreno nebo", o iranskom nuklearnom programu i konfliktu u Ukrajini.

Bela kuća je naglasila da će pokrenuti pitanja u kojima se ne slaže sa Rusijom, i navela da je Bajden ponovo potvrdio da SAD "snažno podržavaju suverenitet Ukrajine".

Bajden je pomenuo i "druga pitanja koja brinu SAD", između ostalog trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, sajber napad za koji se okrivljuje Rusija, u okviru kojeg je američka tehnološka kompanija SolarWinds Corp iskorišćena kao odskočna daska da se uđe u mreže federalne vlade, kao i izveštaje da je Rusija ponudila novčane nagrade ekstremistima povezanim sa Talibanom za ubijanje koalicionih vojnika u Avganistanu.

"Predsednik Bajden je jasno stavio do znanja da će SAD reagovati čvrsto u odbrani svojih nacionalnih interesa, kao odgovor na poteze Rusije koji nanose štetu nama ili našim saveznicima", navodi se u saopštenju Bele kuće.

XS
SM
MD
LG