Linkovi

Bela kuća planira da do jeseni vakciniše 300 miliona Amerikanaca


Amerikanci koji su primili prvu dozu vakcine protiv Kovida u episkopalnoj crkvi Svetog Luke u Bronksu, 26. januara 2021. (Foto: AP)
Amerikanci koji su primili prvu dozu vakcine protiv Kovida u episkopalnoj crkvi Svetog Luke u Bronksu, 26. januara 2021. (Foto: AP)

U Sjedinjenim Državama je, prema podacima Centara za kontrolu I prevenciju bolesti, do sada distribuirano više od 44 miliona doza vakcine protiv koronavirusa, koju je međutim primilo samo oko 23 miliona Amerikanaca. Bijela kuća sada najavljuje da će biti povećane isporuke vakcina državama u naredne tri nedelje, i da očekuje da će biti dovoljno doza da se do kraja ljeta ili rane jeseni vakciniše 300 miliona Amerikanaca.

Predsjednik Džo Bajden objavio je plan za intenziviranje kampanje vakcinacije u Americi.

“Povećaćemo ukupnu nedeljnu isporuku vakcina državama, plemenima i teritorijama sa 8,6 milona na najmanje 10 miliona doza, počev od naredne nedelje. To je povećanje od 1,4 miliona doza nedeljno”.

Bijela kuća takođe planira da kupi dodatnih po 100 milona doza i od Fajzera i od Moderne, čime bi ukupan broj bio 600 miliona. To je dovoljno da se do kraja ljeta vakciniše 300 miliona Amerikanaca. Bajdenova administracija obećava da će lokalnim zvaničnicima dati informacije o očekivanim zalihama, kako bi države mogle da se adekvatno pripreme.

“To će omogućiti da guverneri, gradonačelnici i lokalni lideri budu sigurniji u pogledu zaliha kako bi mogli da realizuju planove za vakcinaciju što većeg broja ljudi”.

Milioni nezadovoljnih Amerkanaca željno iščekuju dodatne vakcine. Liz Skot iz Arizone pokušava da svojim roditeljima, koji su stariji od 75 godina i imaju zdravstvene probleme, obezbijedi drugu dozu vakcine.

“Gledam svakog dana, na svakoj lokaciji, ali nema slobodnih mjesta. Ovo je pitanje života i smrti zato što su im ugroženi imuni sistemi”.

Uskoro bi mogla da bude dostupna još jedna vakcina. Kompanija "Džonson i Džonson" očekuje da će već naredne nedelje imat rezultate kliničkih ispitivanja svoje vakcine, za koju je potrebna jedna doza. To bi otvorilo put za moguće odobrenje hitne upotrebe vakcine te kompanije do sredine februara, što znači da bi do kraja juna Amerika imala na raspolaganju još 100 miliona doza.

Pozitivne vijesti stižu i za nastavnike i roditelje. Novo istraživanje Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje da djeca mogu da budu u učionicama, bez većeg prenošenja bolesti u samim školama.

Naučnici su tokom tromjesečnog peroda proučavali situaciju u 17 obrazovnih ustanova, od predšlokskog uzrasta do srednje škole, u ruralnom Viskonsinu. Mjere za suzbijanje pandemije u tim školama su bile oštre - svi učenici i nastavnici između ostalog su morali da nose maske i drže fizičku distancu.

U periodu, obuhvaćenim istraživanjem, 191 učenik i nastavnik testiran je pozitivno, od čega je samo sedam slučajeva bilo povezano sa širenjem bolesti u školi. Svo sedmoro bili su učenici.

Od izbijanja pandemije, nastavnici širom zemlje bili su opravdano zabrinuti u pogledu povratka u učionice. U Čikagu, sindikati nastavnika su prijetili štrajkom. U Viskonsinu, Dženi Hofman kaže da da se zarazila koronavirusom nakon što se vratila u školu.

“Nisu svi oprezni. I biće kontakata, iako se trudimo da ih bude što manje. I dalje moramo da se brinemo o učenicima”.

Zabrinjava i to što koronavirus nastavlja da se širi, dok raste i broj inficirane djece. Prošle nedelje je registrovano biše od 165 hiljada novozaražene djece, koja čine 12,7 odsto potvrđenih slučajeva Kovida širom zemlje. Bajdenova administracija u sredu je iznela procenu da će u naredne četiri nedelje od Kovida 19 preminuti još 90.000 Amerikanaca. Koronavirus je do sada odneo više od 425.000 života u Americi.

XS
SM
MD
LG