Linkovi

FDA: Vakcina Džonson i Džonson sprečava teške slučajeve Kovida 19


ARHIVA - Vakcina kompanije Džonson i Džonson (Foto: AP/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson)
ARHIVA - Vakcina kompanije Džonson i Džonson (Foto: AP/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson)

Vakcina kompanije "Džonson i Džonson", za koju je potrebna jedna doza, štiti protiv Kovida 19, pokazala je u sredu analiza američkih regulatora. Time je otvoren put za konačnu odluku o upotrebi nove vakcine, koja je lakša za korišćenje, u borbi protiv pandemije koronavirusa u SAD.

Naučnici američke Uprave za hranu i lekove (FDA) potvrdili su da je ukupna delotvornost vakcine oko 66 odsto u suprečavanju umerenih i teških slučajeva Kovida 19. FDA je takođe navela da je vakcina Džonson i Džonson - koja bi mogla da ubrza vakcinaciju zato što je potrebna samo jedna doza - bezbedna za upotrebu.

Ovo je samo jedan korak u procesu evaluacije treće vakcine u SAD. Nezavisni savetnici uprave u petak će raspravljati o tome da li su dokazi dovoljno snažni da se preporuči njena upotreba. FDA bi, na osnovu tih preporuka, trebalo da donese konačnu odluku za nekoliko dana.

Kampanja vakcinacije u SAD teče sporije od očekivanog, zbog logističkih problema i kašnjena u isporuci posle nevremena, dok zemlja odaje poštu više od pola miliona žrtava Kovida 19.

Za sada, oko 44,5 miliona Amerikanaca primilo je najmanje jednu dozu vakcine kompanija Fajzer ili Moderna, dok je gotovo 20 miliona vakcinisano drugom dozom, neophodnom za punu zaštitu od bolesti.

Vakcina kompanije "Džonson i Džonson" testirana je na 44.000 ljudi u SAD, Južnoj Americi i Južnoafričkoj Republici. U različitim zemljama postoje različite, mutirane varijante koronavirusa i u analizi američkih regulatora upozorava se da nije jasno koliko je vakcina delotvorna protiv svih sojeva.

Međutim, Džonson i Džonson je prethodno naveo da je vakcina efikasnija u SAD - 72 odsto protiv umerenih do teških slučajeva Kovida 19, u poređenju sa 66 procenata u Latinskoj Americi i 57 odsto u Južnoafričkoj Republici.

Međutim, u svim zemljama vakcina je bila veoma delotvorna protiv najtežih simptoma, a rani rezultati istraživanja pokazali su da nije bilo hospitalizacija niti smrtnih slučajeva 28 dana posle vakcinacije.

Mada ukupan procenat efikasnosti možda sugeriše da vakcina Džonson i Džonson nije toliko snažan kandidat kao konkurenti koji zahtevaju dve doze, sve vakcine protiv Kovida 19 u svetu se testiraju različito zbog čega ih je gotovo nemoguće uporediti.

Iako neće biti iznenađujuće ako se ispostavi da je dejstvo od jedne doze malo slabije nego od dve, regulatori će odlučiti da li je to prihvatljivo da bi se vakcinisao veći broj ljudi.

Vakcine kompanija Fajzer i Moderna, koje se koriste u SAD i brojnim drugim zemljama, moraju da budu zamrznute, dok vakcina Džonson i Džonson može da se drži tri meseca u frižderu. Vakcina kompanije Astra Zeneka, koja se koristi u Evropi, Britaniji i Izraelu, slične je proizvodnje i takođe može da se drži u frižideru, ali su za nju potrebne dve doze.

Ako FDA odobri upotrebu Džonson i Džonson vakcine, to neće odmah značajno poboljšati zalihe u SAD. Očekuje se da će u prvoj nedelji samo nekoliko miliona doza biti spremno za isporuku. Međutim zvaničnici kompanije saopštili su u Kongresu da očekuju da će obezbediti 20 miliona doza do kraja marta i 100 miliona do leta.

Vakcinu te kompanije razmatraju i evropski regulatori i Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Širom sveta, Džonson i Džonson planira da proizvede oko milijardu doza do kraja godine.

XS
SM
MD
LG