Linkovi

U Kaliforniji otvorena prva federalna lokacija za masovnu vakcinaciju


Radnici federalne vlade pripremaju distribuciju vakcina protiv Kovida 19 u centru za masovnu vakcinaciju u Ouklendu u Kaliforniji (Foto: Reuters/Nathan Frandino)
Radnici federalne vlade pripremaju distribuciju vakcina protiv Kovida 19 u centru za masovnu vakcinaciju u Ouklendu u Kaliforniji (Foto: Reuters/Nathan Frandino)

Administracija predsednika Bajdena obećala je poboljšanje u raspodeli vakcina protiv Kovida 19 u Sjedinjenim Državama. Ove nedelje, prva federalna lokacija za masovnu vakcinaciju otvorena je u Kaliforniji.

Parking sportske arene u Oklendu je prepun automobila, ne zbog bejzbol utakmice, već zbog vakcinacije protiv Kovida 19. Lokacija Okland i još jedna lokacija u Los Anđelesu, prva su mesta za masovno vakcinisanje u državi, koje će američka savezna vlada snabdevati, kao deo inicijative za otvaranje 100 mesta za vakcinaciju, tokom prvih 100 dana mandata predsednika Bajdena.

“Cilj je da vakcinišemo do 6 hiljada ljudi dnevno. Imamo više od 600 zaposlenih koji rade na ovoj lokaciji i rade sedam dana u nedelji, 10 sati dnevno, kako bi vakcinisali što veći broj ljudi", kaže Temi Litrel iz Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA).

FEMA nadgleda operaciju na novim mestima u saradnji sa državnim i lokalnim agencijama i vojskom. Te lokacije postavljene su za nešto više od nedelju dana, što ukazuje na novu urgentnost američkog odgovora na bolest. Trampova administracija, koja se značajno zalagala za odobravanje vakcina za hitnu upotrebu, priznala je probleme sa snabdevanjem i distribucijom vakcina, čime su se bavile savezne države. Predsednik Džozef Bajden je zatražio veću centralnu koordinaciju i federalno angažovanje.

“Kupili smo dovoljno vakcina da se vakcinišu svi Amerikanci. I sada radimo na tome da one budu ubrizgane u ramena miliona ljudi”, poručio je Bajden.

Kalifornija, najmnogoljudnija savezna država, takođe ima najviše smrtnih slučajeva od Kovida 19. Bori se da održi stalnu zalihu vakcina. Prošle nedelje, brojna mesta za vakcinisanje bila su primorana da se privremeno zatvore zbog nestašice vakcina.

Zvaničnica FEMA-e nadgleda početak masovne vakcinacije uz podršku savezne vlade u Los Anđelesu, 16. februara 2021.
Zvaničnica FEMA-e nadgleda početak masovne vakcinacije uz podršku savezne vlade u Los Anđelesu, 16. februara 2021.

Zvaničnici su objasnili da se nove lokacije FEMA-e ne nadmeću sa državama, već dodaju novi izvor doza.

“S obzirom na probleme i potražnju koja postoji svuda, u svim zajednicama, mi dodajemo, ništa ne oduzimamo”, navodi Tina Kjuri iz Kancelarije za hitne situacije Kalifornije.

Obe lokacije u Kaliforniji odabrane su zbog blizine afroameričkih i latinoameričkih zajednica koje su najviše pogođene bolešću. Inicijativa će takođe biti direktno uključena u te zajednice.

“To je naša mobilna jedinica za hitnu pomoć koja može da uđe u zajednice koje su najviše pogođene, kako bismo mogli da damo vakcine onima koji ne mogu da dođu ovde”, ističe Temi Litrel.

Slične lokacije za masovnu vakcinaciju treba da se otvore u Teksasu i Njujorku tokom narednih nedelja.

XS
SM
MD
LG