Linkovi

Kada će deca moći da se vakcinišu protiv Kovida 19?


Ilustracija (Foto: AP/Peter Hamlin)
Ilustracija (Foto: AP/Peter Hamlin)

Kada će deca moći da prime vakcinu protiv Kovida 19?

To zavisi od njihovog godišta, ali možda neće proći dugo vremena pre vakcinacije pojedinih tinejdžera.

Vakcina kompanije "Fajzer" već je odobrena za imunizaciju građana počev od 16 godina starosti. To znači da bi neki srednjoškolci mogli da je prime čim za to ispune uslove u mestima u kojima žive, ili zbog nekog hroničnog zdravstvenog problema ili kada bude slobodnih termina.

Fajzer i Moderna već su okončali upis volontera za klinička ispitivanja među decom starijom od 12 godina, i očekuje se da će rezultate objaviti tokom leta.

Ako regulatori potvrde te rezultate, i mlađi tinejdžeri bi mogli da počnu da primaju vakcinu čim bude dovoljno zaliha. Modernina vakcina trenutno je odobrena za vakcinisanje građana starijih od 18 godina.

Istraživači su počeli sa testovima među starijom decom zato što ona obično reaguju na vakcine slično odraslima. Testiranje još mlađih grupa je složenije, zato što je možda potrebna drugačija doza ili one drugačije reaguju.

“Deca nisu jednostavno male odrasle osobe. Što su mlađa, to su veće šanse da bi stvari mogle da budu drugačije", kaže pedijatar Džejms Kembel koji radi u Medicinskoj školi Univerziteta Merilend.

Stopa teških oblika Kovida 19 ili smrtnih slučajeva među decom je mnogo manja nego među odraslima, ali deca i dalje mogu da prenose virus.

"Nema sumnje da želimo da vakcinišemo decu", poručuje profesor pedijatrije na Univerzitetu Dreksel Sara Long.

Očekuje se da Fajzer i Moderna kasnije ove godine počnu klinička ispitivanja vakcine među decom mlađom od 11 godina.

“Malo je verovatno da može biti kolektivne zaštite bez vakcinacije dece. To je ključno za povratak u određenu normalu", zaključuje Long.

XS
SM
MD
LG