Linkovi

Americi preti novi talas koronavirusa


ARHIVA - Intubiranje pacijenta u bolnici u Kaliforniji (Foto: Reuters/Lucy Nicholson)
ARHIVA - Intubiranje pacijenta u bolnici u Kaliforniji (Foto: Reuters/Lucy Nicholson)

U SAD je nedavno odobrena i treća vakcina protiv Kovida, ali nadležni upozoravaju da je na pomolu i novi talas koronavirusa.

Vakcina kompanije "Džonson i Džonson" dobila je odobrenje tokom vikenda, a očekuje se da već u toku dana na punktove za vakcinaciju stigne prvih 4 miliona doza.

Nakon pada broja novozaraženih, taj broj je počeo ponovo da raste. Stručnjaci kažu da su za to odgovorni novi sojevi koronavirusa. Istovremeno, mnoge države popuštaju restrikcije.

"Nije vreme da popustimo mere za koje znamo da sprečavaju širenje Kovida", rekla je Rošel Valenski, direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

U SAD se dnevno registruje skoro 70 hiljada novozaraženih, a umre i do dve hiljade ljudi.

"Molim vas da ovo shvatite ozbiljno: sa ovim brojem slučajeva i novim sojevima, možemo da upropastimo sve što smo dosad postigli. Ove varijante su realna pretnja našim ljudima i napretku", rekla je Valenski na brifingu u Beloj kući.

Vakcina Džonson i Džonson je 85 odsto efikasna u sprečavanju težih slučajeva bolesti, pokazala su istraživanja u mnogim zemljama, uključujući i Južnoafričku republiku gde se razvio novi soj.

"Iako vakcina nije napravljena samo protiv tog soja, dobro se pokazala i protiv njega u sprečavanju teže kliničke slike", kazao je Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena.

Stručnjaci poručuju Amerikancima da ne biraju vakcine, već uzmu onu koja im je dostupna.

"Sve tri vakcine su bezbedne i efikasne. Kao lekarka, apelujem na sve da uzmu vakcinu koja bude dostipna kada dođu na red. Ako budete birali, možda ćete morati da čekate, a vreme je ovde neprocenjivo", kazala je Marsela Nunjez Smit iz radne grupe Bele kuće za Kovid.

Za razliku od Fajzer/Bajontek i Moderna vakcine, Džonson i Džonson zahteva samo jednu dozu i ne traži niske temperature za skladištenje. Lakša je za distribuciju po vakcinalnim punktovima i mobilnim klinikama.

Džonson i Džonson bi trebalo da do kraja marta isporuči 16 miliona vakcina širom SAD.

Nadležni, ipak, i dalje apeluju na građane da nose maske i drže distancu, i da se vakcinišu kada na njih dođe red.

XS
SM
MD
LG