Linkovi

Fauči: Moguće da će Amerikanci nositi maske i 2022.


Entoni Fauči, američki epidemiološli stručnjak (Foto: AP)
Entoni Fauči, američki epidemiološli stručnjak (Foto: AP)

Moguće je da će Amerikanci nositi maske tokom 2022. iako bi se zemlja mogla približiti izvesnom stepenu normalnosti”, izjavio je Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Potpuno sam saglasan sa predsednikom Bajdenom da ćemo približivanjem jeseni i zimi – biti bliži i izvesnom stepenu normalnosti. Ne mora da znači da će stvari izgledati kao u novembru 2019, ali biće mnogo bolje nego što je trenutno”, rekao je Fauči u razgovoru za televiziju Si-En-En.

Fauči je rekao i da nije u mogućnosti da predvidi kada bi SAD mogle da se vrate načinu života koji je bio uobičajen pre globalne pandemije koronavirusa.

Medicinski stručnjak je istakao da su sve o čemu govori samo procene na čiju promenu, kako je ustvrdio, može uticati mnogo toga.

Zato je potrebno da budemo oprezni. Postoje brojna odstupanja koja je potrebnom imati na umu. Moguće je govoriti o jednoj proceni u nedelju – a onda se dogodi mnoštvo stvari koje utiču na potpuno drugačiji razvoj stvari u narednih šest meseci”, rekao je Fauči.

Prema njegovim rečima, najznačajniji faktor od koga će zavisiti da li će biti potrebno da građani SAD-a nose maske, je rasprostranjenost virusa u zajednici.

Kombinacija vakcine sa malom rasprostranjenošću virusa uticaće na to da u većini slučajeva neće biti potrebe za nošenjem maski. Tada bih se osećao veoma komotno da kažem da možemo povući maske iz upotrebe”, rekao je Fauči.

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Državama je do sada vakcinisano 63,1 miliona ljudi. Od Kovida 19 je obolelo 27,8 miliona građana. Od posledica te bolesti preminulo je 496.112 građana.

XS
SM
MD
LG