Linkovi

SAD daju četiri milijarde dolara za vakcine siromašnim zemljama


Vakcinisanje stanovnika Soveta, siromašnog predgrađa Johanesburga
Vakcinisanje stanovnika Soveta, siromašnog predgrađa Johanesburga

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je da će Amerika uložiti dodatnih četiri milijarde dolara u Kovaks, program za distribuciju vakcina siromašnim zemljama.

Na prvom video sastanku sa svetskim liderima na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, američki predsednik je najavio finansijsku podršku Kovaksu.

"Dok se borimo da izađemo iz pandemije, ponovo se pojavila ebola u Africi, i to nas je podsetilo da moramo da radimo zajedno, zajedno ulažemo i jačamo zdravstveni sistem na globalnom nivou i napravimo sistem za rano detektovanje bioloških pretnji, jer će ih biti", kazao je Bajden.

Američki predsednik je obećao dve milijarde za Kovaks program u 2022, a Kongres je prethodno već odobrio dve milijarde koje treba da budu date krajem februara.

Kovaks je program Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i UN. Bivši američki predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz SZO i optužio je da pokriva Kinu koja nije uspela da suzbije širenje virusa.

"Moramo da radimo zajedno i reformišemo Svetsku zdravstvenu organizaciju, Potreban nam je sistem UN koji je fokusiran na detektovanje bioloških pretnji, kako bismo mogli da reagujemo na vreme", poručio je Bajden.

Američki predsednik je liderima članica G7 kazao da treba da ispune obaveze koje su dali kroz program Kovaks i ulože dodatna sredstva kako bi se vakcine globalno distribuirale.

XS
SM
MD
LG