Linkovi

Bela kuća pozdravlja okvir za reformu zakona o oružju kao "korak napred"


Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden tokom Samita Amerika, 9. juna 2022, u Los Anđelesu.
Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden tokom Samita Amerika, 9. juna 2022, u Los Anđelesu.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da predsednik Džo Bajden želi da zakonodavci brzo odobre dvostranački sporazum koji ima za cilj pooštravanje zakona o kontroli oružja, poboljšanje bezbednosti u školama i pružanje više usluga mentalnog zdravlja u svetlu talasa masovnih pucnjava u kojima je ubijeno desetine Amerikanaca – od kojih su mnogi deca – iz legalno dobijenog vojnog oružja.

Bajden nije komentarisao kada su ga novinari u ponedeljak pitali da li je zadovoljan predlogom koji je u nedelju pripremilo 10 demokrata i 10 republikanaca. On je u nedeljnoj izjavi rekao da plan "ne čini sve što mislim da je potrebno, ali odražava važne korake u pravom smeru i da bi to bio najznačajniji zakon o bezbednosti oružja koji će Kongres usvojiti u decenijama".

U ponedeljak, sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da će ovaj okvir pomoći predsedniku da ispuni svoje obećanje roditeljima u Juvaldeu u Teksasu – gde je 24. maja 19 dece i dvoje nastavnika ubio napadač koji je držao automatsku pušku u osnovnoj školi – da "učini nešto".

"Predsedniku je drago što ovo vidi kao korak napred", rekla je ona. "Kao što znamo, ovde se radi o spasavanju života. I tako predsednik želi da vidi da Kongres dela, želi da vidi ovo na svom stolu što je pre moguće".

Dvopartijski dogovor ne uključuje Bajdenov poziv na zabranu prodaje brzometnog jurišnog oružja koje često biraju počinioci masovnih ubistava u SAD, ali Žan-Pjer je dodala da će Bajden nastaviti da vrši pritisak na obnavljanje zabrane jurišnog oružja, plus za proširenje provere prošlosti kupaca uoči nabavke vatrenog oružja i za potvrdu imenovanja njegovog kandidata za šefa Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive.

Nacionalno udruženje za oružje (NRA) saopštilo je da "ne zauzima stavove o 'okvirima' Iznećemo svoj stav kada ceo tekst zakona bude dostupan za uvid".

Svaka mera kontrole oružja će verovatno izazvati gnev ovog udruženja "dubokog džepa". Njihova grupa za pritisak na zakonodavce opisala je nedavni zakon Predstavničkog doma kao "neustavan zakon" koji "preti da će milione vlasnika oružja koji poštuju zakon pretvoriti u zločince, kao i da će njihovo zakonito stečeno vatreno oružje podvrgnuti vladinoj konfiskaciji bez odgovarajućeg postupka".

Predlog zakona na koji su se pozivali, između ostalog, utvrđuje minimalnu starost od 21 godine za kupovinu poluautomatskih pušaka i sačmarica. Takođe uključuje obavezne zahteve za kućno skladištenje vatrenog oružja, za koje NRA tvrdi da su neustavni.

Met Velentajn, naučnik i predavač na Univerzitetu Teksasa u Ostinu, koji se fokusira na politiku prema oružanom nasilju, rekao je za Glas Amerike da, iako tri nacionalne grupe koje se zalažu za kontrolu oružja odobravaju predlog, "mnogi moji kontakti u zajednici za prevenciju nasilja nad oružjem nisu impresionirani".

Istaknute demokrate su rekle da je ovaj napor samo prvi korak, a lider većine u Senatu Čak Šumer je u ponedeljak rekao: "Sve u svemu, ovaj okvir je dobar i neophodan prvi korak ka promeni realnosti nasilja nad oružjem u Americi. On će postaviti temelje za buduće akcije".

Ali, rekao je Velentajn, ovaj predlog bi takođe mogao dati municiju republikanskim političarima koji žele da dobiju podršku na izborima na sredini predsedničkog mandata kasnije ove godine.

"Na neki način, ovaj paket u Senatu mogao bi da bude blagodat za izbornu godinu za političare u 'crvenim' (republikanskim) državama naklonjenim oružju, jer će im dati nešto protiv čega se mogu boriti", rekao je on. "Tokom proteklih nekoliko godina, nekoliko država je donelo 'ustavne zakone o nošenju', koji su aktiviste za prava oružja doveli u poziciju poslovičnog psa koji je uhvatio auto. Pošto su postigli skoro potpunu deregulaciju vatrenog oružja, aktivisti za prava oružja u ovim državama su ostavljeni u nezgodnoj poziciji da nemaju za šta da se bore. Ovaj predloženi federalni zakon će im dati nešto protiv čega će se boriti".

Zakonodavci u SAD godinama se bore za reformu zakona o oružju, pri čemu demokrate skoro univerzalno podržavaju strožiju kontrolu, a republikanci im se protive tvrdeći da svaki takav potez ugrožava Drugi amandman Ustava.

"Moja briga", rekao je Velentajn, "je da će do trenutka kada ovaj zakon stigne do stola predsednika Bajdena, odredbe o crvenoj zastavi (znaka za uzbunu) biti razvodnjene i ispunjene rupama i upozorenjima koje ih čine manje efikasnim"

Zakonodavci su proveli skoro mesec dana pregovarajući o ovom sporazumu nakon tri šokantna masovna ubistva u Teksasu, Njujorku i Oklahomi. Ali oružano nasilje svakodnevno ubija Amerikance – u ponedeljak je, prema nezavisnom arhivu oružanog nasilja, 12 Amerikanaca umrlo na ovaj način, u odvojenim incidentima širom zemlje.

U 2022. do sada, grupa je dokumentovala 19.618 smrtnih slučajeva vezanih za oružje. Od toga, 744 su bila deca žrtve.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG