Linkovi

Zbog pucnjave u Teksasu i odluke o abortusu povećana pretnja od izbijanja nasilja u SAD


ARHIVA: Pristalice prava na abortus protestuju ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu.
ARHIVA: Pristalice prava na abortus protestuju ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu.

Pucnjava u školi u Teksasu, predstojeća odluka Vrhovnog suda o abortusu i nezadovoljstvo zbog stanja bezbednosti na američko-meksičkoj granici mogli bi da američke ekstremiste podstaknu na nasilje, ocenio je Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (DHS) u utorak.

Pretnja nasiljem usmerena protiv demokratskih institucija, političara i političkih stranaka će se verovatno povećati pred izbore za Kongres u novembru, naveo je DHS u najnovijem Biltenu Nacionalnog savetodavnog sistema za terorizam.

To je šesto takvo upozorenje koje je Sekretarijat za unutrašnju bezbednost objavio od januara 2021, kada su američki zvaničnici usmerili novu pažnju na domaće pretnje nakon što su pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa napale Kapitol 6. januara te godine.

Pucnjave koje su se u maju odigrale u Juvaldeu u Teksasu i Bafalu u Njujorku izazvale su pohvale nekih pojedinaca na internetu, koji su pozvali druge da izvrše slične napade.

Naoružani mladić ubio je 19 dece i dvoje nastavnika u Juvaldeu. Pristalica ideje o superiornosti belačke rase ubio je desetoro crnaca u jednoj samoposluzi u Bafalu.

"Građani koji predstavljaju potencijalnu pretnju su nedavno bili podstaknuti na nasilje faktorima kao što su njihova lična nezadovoljstva, reakcija na aktuelne događaje i pripadanje nasilnim, ekstremističkim ideologijama uključujući rasno ili etnički motivisani nasilni ektremizam ili pak ekstremizam protiv vlade i autoriteta", navodi se u savetodavnom uputstvu DHS-a.

Što se tiče prava na abortus, u dokumentu se navodi da su i pristalice i protivnici aborutsa pozivail na nasilje na javnim forumima uoči očekivane odluke Vrhovnog suda da poništi istorijsku odluku iz 1973. godine u slučaju Rou protiv Vejda kojom je procedura legalizovana na nacionalnom nivou.

Neki domaći ekstremisti takođe izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što su SAD "nemoćne ili nespremne da obezbede američko-meksičku granicu i pozivaju na nasilje da bi se zaustavio dolazak nedokumentovanih imigranata", upozorava se u biltenu.

DHS navodi da odgovara na te pretnje u partnerstvu sa lokalnim vladama, privatnim sektorom i lokalnim zajednicama širom zemlje.

XS
SM
MD
LG