Linkovi

Bajdenovi u poseti mestu masovne pucnjave u osnovnoj školi u Teksasu


Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden i prva dama Džil Bajden, odaju počast ispred mesta sećanja na ubijene učenike osnovne škole Ropb, u Juvaldeu, Teksas, 29. maja 2022.
Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden i prva dama Džil Bajden, odaju počast ispred mesta sećanja na ubijene učenike osnovne škole Ropb, u Juvaldeu, Teksas, 29. maja 2022.

Američki predsednik Džo Bajden i prva dama Džil Bajden posetili su u nedelju Juvalde u Teksasu kako bi izrazili saosećanje sa rođacima i preživelima poslednjeg masovnog pucnjave u Sjedinjenim Državama, nakon prošlonedeljnog ubistva 19 školske dece i njihova dva nastavnika.

Bajdenovi su prošli pored cveća položenog u znak žalosti za žrtvama ispred Osnovne škole Rob, često zastajkivajući da dodirnu fotografije odštampane na kartonu svake od 21 žrtve i pročitaju njihova imena.

Dok su Bajdenovi odali počast, američki Sekretarijat za pravosuđe objavio je da će na zahtev gradonačelnika Juvaldea Dona Meklaflina izvršiti reviziju policijskog odgovora na napad na školu u utorak, "kako bi identifikovao naučene lekcije i najbolje prakse za pomoć onima koji prvi reaguju pripremite se i odgovorite na aktivne događaje strelaca".

Nakon pucnjave u Teksasu, službenici za sprovođenje zakona su oštro ispitivani zašto je bilo potrebno toliko mnogo vremena, više od sat, da se suoče sa napadačem.

Predsednik i njegova supruga proveli su skoro sedam sati u malom gradu na jugozapadu, razgovarajući sa onima koji su najviše pogođeni pokoljem koji je usledio nakon što je 18-godišnji napadač upao u učionicu četvrtog razreda i otvorio vatru. Bajden je takođe prisustvovao katoličkoj misi i kasnije se sastao sa onima koji su prvi odgovorili na napad.

To je drugi put ovog meseca da su Bajden i Sjedinjene Države suočene sa masovnim ubistvom. Ranije je posetio Bafalo, u severoistočnoj državi Njujork, gde je beli rasista otvorio vatru, gađajući i ubivši 10 crnaca u prodavnici.

Pogledajte video izveštaj Majka O'Salivana:
Bidens Visit Texas Site of Mass Shooting at Elementary School
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Proteklih nekoliko dana, teksaški organi za sprovođenje zakona promenili su svoje izveštaje o tome kako se odvijao masakr u osnovnoj školi Rob i kakav je bio njihov odgovor na njega.

Čak i dok su deca zarobljena u učionici, dok je napadač bio u blizini, upućivala pozive službama za hitne slučajeve, moleći policiju da ih spasu, šef policije za škole u Juvaldeu procenio je - pogrešno, kako se ispostavilo - da to više nije incident sa aktivnim strelcem, već da se napadač, Salvador Ramos, zabarikadirao u učionici.

Kao rezultat toga, komandir na mestu incidenta, Pit Aredondo, nije odmah naredio policajcima da uđu u učionicu da prekinu haos pre nego što je još dece ubijeno.

Na kraju, agenti američke granične patrole stigli su u školu, upali u učionicu i ubili Ramosa, učenika koji je napustio srednju školu i koji je ranije ovog meseca kupio dve jurišne puške, nekoliko dana nakon što je napunio 18 godina.

Šef Teksaškog odeljenja za javnu bezbednost Stiven Mekrou rekao je u petak, osvrćući se na događaj, da je "bila pogrešna odluka" okletavi da bi se suprotstavilo napadaču.

Cveće, baloni i mekane igračke prekrivaju mesto sećanja na ubijene u pucnjavi, na gradskom trgu u Juvaldeu, Teksas, 29. maja 2022.
Cveće, baloni i mekane igračke prekrivaju mesto sećanja na ubijene u pucnjavi, na gradskom trgu u Juvaldeu, Teksas, 29. maja 2022.

Zakonodavci u Vašingtonu dugo su bili u zastoju zbog pooštravanja zakona o kupovini oružja, pri čemu demokrate uglavnom podržavaju pozive na strožije mere i proveru prošlosti kupaca oružja, a republikanci su se skoro univerzalno protivili.

Nakon ubistava u Juvaldeu, dvostranačka grupa republikanskih i demokratskih senatora sastaje se kako bi pokušala da utvrdi obim novog zakona koji bi mogao da dobije odobrenje Kongresa.

Dugogodišnji zagovornik kontrole oružja, demokratski senator iz Konektikata Kris Marfi, rekao je u nedelju za Ej-bi-si: "Potreban nam je federalni zakon. Ovaj put ima više republikanaca zainteresovanih za razgovor" nego nakon prošlih masovnih pucnjava.

Podizanje starosne granice za kupovinu jurišnog oružja ili potpuna zabrana njegove prodaje — kao što je urađeno u SAD od 1994. do 2004. — verovatno neće biti deo bilo kog novog zakona. Da li je bilo koja od mogućih promena mogla da spreči masakr u Teksasu je upitno pošto Ramos nije imao krivični dosije i nije bio označen za lečenje mentalnog zdravlja.

Desetine ljudi okupilo se u subotu u Juvaldeu da žale i odaju počast ljudima ubijenim prošle nedelje.

Krstovi sa imenima žrtava pucnjave, u osnovnoj školi Rob, u Uuvaldeu, Teksas, 26. maja 2022.
Krstovi sa imenima žrtava pucnjave, u osnovnoj školi Rob, u Uuvaldeu, Teksas, 26. maja 2022.

Dvadeset jedan krst postavljen je oko fontane na gradskom trgu, po jedan za 19 poginulih učenika četvrtog razreda i njihove dve učiteljice Irmu Garsiju i Evu Mireles. Sve veća gomila cveća, plišanih životinja i poruka — "Volim te", "Nedostajaćeš" — okružuje krstove. Desetine sveća gori su kao mali večni plamen.

Pastor Humberto Renovato, 33, koji živi u Uvaldeu, zamolio je sve da se uhvate za ruke i pomole.

Istraga je u subotu nastavljena po pitanju vremena koje je bilo potrebno policiji da se suoči sa naoružanim napadačem.

Između početka i kraja smrtonosne pucnjave prošlo je nekih 90 minuta. Ramos je slupao kamionet upavši u jarak u blizini škole, ušao u zgradu noseći pušku i torbu municije i bio u školi 40 minuta do sat vremena pre nego što su agenti granične patrole upali unutra i ubili ga.

Samuel Salinas, 10, rekao je da je Ramos upao u njegovu učionicu u četvrtom razredu i rekao: "Svi ćete umreti".

Tada je "počeo da puca", rekao je Salinas za Ej-bi-si njuz.

Drugi učenica, Denijel, čija mu je majka dozvolila da razgovara za Vašington post, bila je u učionici niz hodnik. Rekla je da im je njena učiteljica, koja je brzo zaključala vrata i ugasila svetlo, spasila živote. Pogođena je dva puta kada je napadač pucao kroz stakleni prozor na vratima, rekla je Denijel.

Sat vremena, rekla je, učenici su se skrivali u mraku. Jedini zvuci u prostoriji bili su prigušeni jecaji i njihove učiteljice koja je pozivala učenike da ostanu tihi.

"'Ostani pribran. Ostani tu gde jesi. Ne mrdaj", priseća se Denijel njenih reči.

Danijel je za novine rekla da su ona i njeni drugari iz razreda spašeni kada su policajci razbili prozore u sobi i oni su otpuzali na sigurno.

Gradski pozivni centar 911 primio je pozive za pomoć od najmanje dva učenika u susednim učionicama u kojima je Ramos pronašao svoje žrtve, rekao je Mekrou ranije ove nedelje.

"On je u sobi 112", šapnula je jedna devojka operateru 911 u 12:03 u utorak po lokalnom vremenu.

Ponovo je pozvala u 12:43, moleći operatera da "pošaljite policiju odmah", i ponovo četiri minuta kasnije.

U 12:51, taktički tim predvođen graničnom patrolom je upao i prekinuo opsadu.

Policija još nije pronašla motiv pucnjave.

Ramosova majka je zamolila roditelje školske dece za oproštaj. U intervjuu za Televisu, podružnicu CNN-a, Adrijana Martinez je rekla na španskom: "Ne znam šta je mislio… Oprosti mi. Oprosti mom sinu".

U tekstu su korišćene neke informacije agecnija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG