Linkovi

Devojčica koja je preživela masakr u Teksasu pričala o "užasnom danu" članovima Kongresa


Mia Seriljo, učenica osnovne škole Rob Elementari u Juvaldeu u Teksasu govori na pretresu Odbora za nadzor i reformu vlade u Predstavničkom domu, 8. juna 2022. *
Mia Seriljo, učenica osnovne škole Rob Elementari u Juvaldeu u Teksasu govori na pretresu Odbora za nadzor i reformu vlade u Predstavničkom domu, 8. juna 2022. *

Učenica četvrtog razreda osnovne škole koja je preživela pucnjavu u osnovnoj školi u Teksasu ispričala je članovima Kongresa kako se, nakon što je naoružani napadač ubio njene drugove iz odeljenja i nastavnicu, umrljala njihovom krvlju u očajničkom pokušaju da preživi.

11-godišnja Mia Serijo, i roditelji brojnih mladih Amerikanaca ubijenih i ranjenih u nedavnim pucnjavama, svedočili su u sredu pred kongresnom komisijom, dok dvostranačka grupa senatora pregovara o sadržaju kompromisnog zakona o bezbednosti oružja na koji bi mogli da pristanu i demokrate i republikanci.

Devojčica koja je preživela masakr u Teksasu prepričala svoje iskustvo Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

"Rekao je mojoj nastavnici "laku noć" i upucao je u glavu", rekla je Seriljo u snimljenom intervjuu koji je pušten članovima Odbora za nadzor i reformu u Predstavničkom domu.

"Onda je pucao u neke od mojih drugara, i zatim u tablu", rekla je i dodala: "Ubio je druga pored mene... mislila sam da će se vratiti u sobu. Umočila sam ruku u krv i izmrljala je svuda po sebi."

Devojčica je takođe rekla da se plaši da bi tako nešto moglo da se ponovo dogodi u školi.

Seriljo je govorila dve nedelje nakon što je 18-godišnjak ubio 19 učenika i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu. U talasu masovnih pucnjava širom SAD proteklih nedelja ubijene su desetine ljudi, što je dovelo do nove runde dvostranačkih razgovora u Senatu.

Demokrate i republikanci imaju duboka neslaganja u pogledu oružja, a razgovori su fokusirani na skromne ciljeve, koji uključuju podsticanje država da usvoje takozvane "zakone crvene zastavice", koji omogućavaju oduzimanje ili uskraćivanje kupovine oružja osobama za koje se proceni da predstavljaju rizik po sebe ili javnost, kao i dogovor o izdvajanju novca iz federalnog budžeta da bi se poboljšala bezbednost u školama.

Republikanci u odboru u Predstavničkom domu obećali su da će braniti pravo na nošenje i posedovanje oružja koje štiti Drugi amandman američkog Ustava. Mnogi su imali primedbe na predloge kao što su ograničena prodaja poluautomatskih pušaka poput oružja koje je korišćeno u maskaru u Juvaldeu i još jednoj masovnoj pucnjavi u Bafalu u Njujorku kada je u desetoro crnačkih žrtava ubijeno u jednoj samoposluzi.

Još jedan svedok, Lukreša Hjuz iz vašingtonske organizacije "Žene za pravo na oružje", kritikovala je ideju o novim zakonima o kontroli oružja.

"U teškoj ste zabludi ako mislite da će nas to zaštititi", rekla je. Dodala je da je njen 19-godišnji sin ubijen u aprilu 2016. godine, iz pištolja koji je nelegalno kupljen.

"Kako bi bilo da me pustite da se sama branim od zla? Zar nemate poverenja u mene da sam sposobna da rukujem vatrenim oružjem?" pitala je Hjuz.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina Amerikanaca zalaže za korake da se proširi provera podataka potencijalnih kupaca oružja, i druge mere posle nedavnog rasta oružanog nasilja.

Međutim, pretres u sredu pokazao je koliko snažne emocije izaziva ta debata.

Roditelji jednog od ubijenih učenika iz Juvaldea pozvali su Kongres da preduzme čvrste korake i kontroliše prodaju oružja.

Migel Serijo, otac Mije Serijo, na pretresu u Odboru Predstavničkog doma o oružanom nasilju, 8. juna 2022.
Migel Serijo, otac Mije Serijo, na pretresu u Odboru Predstavničkog doma o oružanom nasilju, 8. juna 2022.

"Tamo negde, neka majka sluša naše svedočenje... ne znajući da li će naša današnja realnost jednog dana postati i njena, ukoliko ne reagujemo odmah", rekla je Kimberli Rubio, majka ubijene devojčice Leksi.

Majka žrtve masakra u Bafalu, koji je izvršio samoproklamovani pristalica ideologije belačke superiornosti, pitala je odbor: "Šta se zaboga dogodilo sa ovom zemljom?"

Zenita Everhart, majka Zaira Gudmana, koji je ranjen u pucnjavi u Bafalu, je dodala. "Građani treba da glasaju protiv zakonodavaca koji kontinuirano dozvoljavaju da se ove masovne pucnjave događaju, ali ne usvajaju strožije zakone o oružju".

Za to vreme, Predstavnički dom u punom sastavu raspravljao je o predlogu zakona da se minimalna starosna granica podigne sa 18 na 21 godinu, kod kupovine određenih vrsta vatrenog oružja, i da se pojačaju kaznene mere za posedovanje oružja bez serijskog broja. Postoje veoma male šanse da taj zakon prođe u Senatu gde su potrebni glasovi 10 republikanca.

Dvostranački pregovori u Senatu, koje predvode demokrata Kris Marfi i republikanac Džon Kornin takođe se odnose na mere kao što su unapređenje bezbednosti u školama, jačanje usluga zaštite mentalnog zdravlja, i veći koraci da ljudima kojima pravno nije dozvoljeno da poseduje oružje, kao što su osuđenici za krivična dela, spreče da se domognu oružja.

Umesto da se založi za brzo glasanje o zakonu koji je usvojen u Predstavničkom domu, lider senatske manjine Čak Šumer opredelio se za to da se dozvoli više vremena za dvostranačke pregovore.

Demokrate su ranijih godina pokušavale da usvoje veće zakone o kontroli oružja da bi se smanjio broj masovnih ubistava, koji je samo ove godine već prešao 200 u SAD. Ovog puta, demokrate su nagovestile da su spremne da prihvate manji prvi zakonski korak, iako je predsednik Džo Bajden pozvao na odlučniju akciju, uključujući i zabranu prodaje automatskog oružja.

XS
SM
MD
LG