Linkovi

Može li se u SAD pomeriti granica za kupovinu oružja sa 18 na 21 godinu?


Prodavnica oružja u Oregonu
Prodavnica oružja u Oregonu

NJUJORK - Dva masovna ubistva u Americi u skorije vreme, u Bafalu i Juvaldeu, počinjena su istim oružjem – poluautomatskom puškom koju su legalno kupili 18-godišnjaci. To je podstaklo Kongres, ka oi neke guvernere i državne skupštne da prespitaju pitanje pomeranja starosne granice za kupovinu takvog oružja.

Samo šest država zahteva da onaj ko kupuje automatsku pušku bude stariji od 21 godine i neke organizacije smatraju da bi takva odredba mogla da spreči masakre u Bafalu i Teksasu.

Njujork i Juta sada predlažu nove zakone kojima se podiže starosna granica na 21 godinu, a sličan predlog se očekuje i u Predstavničkom domu, gde ima i podršku nekih republikanaca, što nije slučaj u Senatu.

Guverner Arkanzasa Ejsa Hačinston, koji predsedava Nacionalnim udruženjem guvernera, kaže da se o tome treba diskutopvati. Ali, i Hačinson u svojoj državi ne rešava da pitanja jer nemaju podršku republikanskih poslanika u državnoj skupštini. Republikanci iz Arkanzasa govore ono što i njihova partija na nacionalnom nivou – da pitanje masovnih ubistava treba povezati sa mentalnim zdravljem i pojačanom bezbednošću u školama.

U nedavnoj anketi koju je AP sproveo među guvernerima, pokazalo se da su oni podeljeni po partijskoj liniji kada je reč o podizanju starosne granice za kupovinu oružja. Demokrate podržavaju pomeranje starosne granice za kupovinu poluautomatskog oružja, dok je to podržao samo jedan republikanac –Fil Skot iz Vermonta.

Organizacije koje se bore za strožu kontrolu oružja smatraju da bi podizanje starosne graniice moglo da spreči nedavna masovna ubistva u Teksasu i Bafalu.

Salvador Ramos, ubica iz Teksasa, legalno je kupio poluautomatsku pušku AR-15, a da je starosna granica pomerena, to ne bi mogao da uradi.

Federalni zakon zabranjuje licenciranim prodavcima da prodaju oružje mlađima od 21 godine, ali oružje mogu da kupe i mlađi, u državama u kojima ima i nelicenciranih prodavaca.

Florida je redak primer republikanske države koja je brzo reagovala posle masovnog ubistva u školi u Parklendu 2018. Zbog dece koja su postala aktivisti i vršila pritisak na vlasti, pomerena je starosna granica za kupovinu oružnja na 21 godinu.

Njujork, posle masakra u Bafalu, podiže starosnu granicu za kupovinu poluautomatskih pušaka, a uvodi se i pravilo da oni koji kupuju treba da za to imaju dozvolu.

“Njujork već ima neke od najstrožih zakona u zemlji, ali očigledno da moramo još da ih pooštrimo”, rekla je guvernerka Kejti Hokul.

U Juti je predloženo da se starosna granica takođe pomeri na 21 godinu ili više, ali s obzirom na to da su tamo na vlasti republikanci, to je cilj na duži rok.

“Ako ne možete da kupite alkohol pre 21 godine, zašto biste mogli oružje”, rekao je demokratski senator Derek Kičen koji je to predložio.

U Predstavničkom domu postoji saglasnost oko toga da se starosna granica za kupovinu oružja pomeri na 21 godinu, ali nije poznato da li bi takva mera prošla u Senatu.

Predstavnički dom će takođe predložiti da uvoz, proizvodnja i posedovanje pušaka sa velikim kapacitetom municije bude krivično delo. Takođe će predložiti i da se napravi program, po kojem bi se otkupljivalo oružje. Zabranjuje se prodaja dodataka koji obično oružje pretvaraju u automatsko, kao i pravljenje pištolja u 3D štampačima.

Neki republikanci, međutim, nisu za zabrane.

Guverner Zapadne Virdžinije Džim Džastis rekao je da podržava podizanje starosne granice za kupovinu automatskog oružja kao što je AR-15 na 21 godinu, ali da tako nešto neće predložiti.

XS
SM
MD
LG