Linkovi

"Užasne" teorije zavere počele da kruže posle pucnjave u Teksasu


Mesto zločina - osnovna škola Rob u Juvaldeu u Teksasu, 25. maja 2022.
Mesto zločina - osnovna škola Rob u Juvaldeu u Teksasu, 25. maja 2022.

Do sada je to već postalo predvidljivo, baš kao i pozivi na molitve: posle masovne pucnjave sa velikim brojem žrtava sledi širenje teorija zavere i dezinformacija.

To se dogodilo posle masakra u osnovnoj školi Sendi Huk, posle srednje škole Parklend, posle pucnjave u noćnom klubu u Orlandu i krvroprolića ranije ovog meseca u samoposluzi u Bafalu. U roku od nekoliko sati posle pucnjave u školi u Juvaldeu, korisnici interneta počeli su da šire neosnovane tvrdnje o napadaču i njegovim mogućim motivima.

Tvrdnje da je u pitanju imigrant koji ilegalno živi u Sjedinjenim Državama, ili transrodna osoba, brzo su se pojavile na Tviteru, Reditu i drugim platformama. Pratile su ih i poznate teorije zavere da je ceo događaj nekako insceniran.

Te tvrdnje odražavaju dublje probleme sa rasizmom i netolerancijom prema transrodnim osobama u Americi, i pokušaj su da se za pucnjavu okrive manjinske grupe koje već trpe veće zlostavljanje na internetu i češće su meta zločina iz mrežnje, kaže Džejmi Longoria, stručnjak za dezinformacije.

"To je taktika koja služi dve svrhe: izbegava stvarne razgovore o problemu (oružanog nasilja), a ljudima koji ne žele da se suoče sa realnošću pruža nekoga koga mogu da krive", kaže Longoria, direktor istraživanja u neprofitnoj organizaciji Liga za odbranu od dezinformacija (Disinfo Defense League), koja se bori protiv rasističkih netačnih informacija.

Nekoliko sati posle pucnjave, objave da je napadač ilegalno živeo u zemlji počele su da se masovno šire, dok su neki korisnici i "dopunjavali" te dezinformacije pričom kako je "bio u bekstvu od granične patrole".

"On je ilegalni imigrant koga su u El Salvadoru tražili zbog ubistva", glasi jedan tvit koji je lajkovan i retvitovan stotinama puta. "Krv je na Bajdenovim rukama i to nikada nije smelo da se dogodi."

US Congress Weighs Ways to Prevent Mass Shootings
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Čovek za koga vlasti kažu da je izvršio masakr, 18-godišnji Salvador Ramos, je američki državljanin, izjavio je guverner Teksasa Greg Abot na konferenciji za novinare u utorak.

Drugi korisnici društvenih medija iskoristili su fotografije nedužnih korisnika interneta da ih lažno identifikuju kao napadača i tvrde da je on transrodna osoba. Na vebsajtu 4Chan korisnici su liberalno razmenjivali fotografije i razgovarali o planu da napadača označe kao transrodnu osobu, bez ikakvog dokaza za to.

Na jednoj objavi na Tviteru, koja je u međuvremenu obrisana, vidi se fotografija trans žene koja gleda u kameru dok joj slušalice vise iz jednog uha. "Najnovija vest: otkriven je identitet napadača", tvrdio je taj korisnik, navodeći da je ubica "dečko-devojka" koji ima svoj kanal na JuTjubu.

Ništa od svega toga nije tačno. Na fotografiji se vidi 22-godišnja transrodna žena Sabrina, koja živi u Njujorku. Sabrina, koja nije želela da joj se objavi prezime, potvrdila je za Asošijeted pres da je u pitanju njena fotografija, i da nema nikakve veze sa navodnim kanalom na JuTjubu.

Ožalošćeni građani Juvaldea ispred osnovne škole u kojoj se dogodila masovna pucnjava, 25. maja 2022.
Ožalošćeni građani Juvaldea ispred osnovne škole u kojoj se dogodila masovna pucnjava, 25. maja 2022.

Sabrina kaže da je na društvenim medijama dobijala uvredljive ili preteće poruke, posebno one u kojima se tvrdilo da je ona napadač iz Teksasa. Odgovorila je na više objava na kojima se širila ta pogrešna identifikacija tražeći da budu obrisane.

"Sve je bilo prosto užasavajuće", rekla je Sabrina za AP.

Na drugoj fotografiji koja je masovno cirkulisala videla se transrodna žena u dukserici na kojoj piše koka-kola i crnoj suknji. Na drugoj fotografiji se vidi ista žena kako nosi crnu majicu sa natpisom NASA i crvenu suknju. Na tim fotografijama se takođe nije video napadač - već korisnica Redita Sem, koja je potvrdila svoj identitet Asošijeted presu u sredu.

"To nisam ja, ja čak ni ne živim u Teksasu", napisala je Sem na Reditu.

Vlasti nisu objavile informacije o seksualnoj orijentaciji napadača niti njegovoj rodnoj identifikaciji.

Kongresmen iz Arizone Pol Gosar je obe neosnovane tvrdnje spojio u jedan, sada obrisani tvit, u kojem je takođe pogrešno napisano ime napadača. "To je bio transrodni levičarski ilegalni imigrant po imenu Salvatore Ramos", tvitovao je Gosar u utorak uveče. Njegova kancelarija nije odgovorila na poruku AP-a u kojoj je zamoljen za komentar.

U nekim slučajevima, dezinformacije o masovnim pucnjavama i drugim događajima šire i dobronamerni korisnici društvenih mreža koji žele da budu korisni. U drugim slučajevima, to može biti delo prevaranata koji pokušavaju da pokrenu lažne akcije prikupljanja donacija ili skrenu pažnju na svoje vebsajt ili organizaciju.

Ali tu su i "trolovi", koji po svemu sudeći sve rade iz čiste zabave.

Zajednice sa ekstremnih margina interneta, kao što je 4Chan, često koriste masovne pucnjave i druge tragedije kao priliku da izazovu haos, uznemiravaju javnost i šire štetne narative, kaže Ben Deker, osnivač i direktor konsultantske grupe za digitalne istrage Memetica.

"Dok veličaju ovakve incidente, oni veoma namerno i svesno pokušavaju da utiču na mejnstrim razgovore u društvu", kaže Deker. "Postoji nihilistička želja ljudi da se dokažu u ovim vrstama zajednica tako što će se uspešno uznemiravati i provocirati javnost."

Za zajednice koje su meta tih surovih napada na internetu, lažna krivica koja im je pripisana izaziva strahove od dalje diskriminacije i nasilja.

"Nešto naizgled bezazleno kao što je transfobični komentar na društvenim medijima može da bude iskra za čin nasilj nad nekom transrodnom osobom", kaže Džejden Janak, doktorant na Univerzitetu Teksasa i saradnik Centra za primenjene transrodne studije.

"Deca i odrasli koji su ubijeni u utorak su samo živeli svoj život", rekao je Janak. "Nisu znali da će to biti poslednji dan njihovog života. Istovremeno, mi, transrodne osobe, osećamo takav strah sve vreme."

XS
SM
MD
LG