Linkovi

Juvalde sahranjuje žrtve masakra u školi, Bajden najavio sastanak u Kongresu o oružju


Memorijal žrtvama masovnog ubistva u osnovnoj školi u Juvaldeu, u Teksasu (Foto: AP/Jae C. Hong)
Memorijal žrtvama masovnog ubistva u osnovnoj školi u Juvaldeu, u Teksasu (Foto: AP/Jae C. Hong)

U gradu Juvalde, u Teksasu, počela je sahrana 21 žrtve masovnog ubistva u osnovnoj školi "Rob". U utorak će biti sahranjene dve 10-godišnje devojčice: Ameri Džo Garza i Maite Juleana.

Ukupno 19 dece, uzrasta od 9 do 11 godina, i dve nastavnice ubijeno je kada je u njihovu učionicu upao 18-godišnji napadač i otvorio vatru iz poluautomatske puške AR-15.

"U utorak ćemo biti usredsređeni na naše porodice koje su izgubile svoje voljene. Počinjemo da sahranjujemo našu decu, nevine žrtve prošlonedeljnih ubistava u osnovnoj školi Rob", naveo je gradonačelnik Juvaldea Don Meklaflin u saopštenju u kojem je najavio otkazivanje sednice gradskog veća zakazane za utorak.

Nekoliko velikih medija u Teksasu će u podne po lokalnom vremenu održati 21 minut ćutnje - minut za svaku žrtvu.

"Toliko nas tuguje za gradom Juvalde, za majkama, očevima, sestrama i braćom, supruzima i ćerkama onih koji nikada više neće čuti smeh voljenih", navela je u saopštenju lokalna televizijska stanica KXAS-TV, ogranak televizijske mreže NBC u Dalasu.

U naredne dve nedelje biće održan niz sahrana u gradu sa 16.000 stanovnika i sa gotovo 80 odsto latino ili hispanskom populacijom, uglavnom katoličkim vernicima.

Biće sahranjene i dve nastavnice, 44-godišnja Eva Mireles i 48-godišnja Irma Garsija, čiji je suprug Hoze preminuo od srčanog udara dva dana nakon napada. Bračni par, koji se upoznao u srednjoj školi i imao četvoro dece, biće sahranjen zajedno.

Na otkazanom gradskom veću zakletvu je trebalo da položi novi član - Pit Aredondo, šef policijskog odseka školskog okruga Juvaldea, koji je žestoko kritikovan zbog načina na koji je reagovao na pucnjavu. Aredondo je doneo odluku da se čeka sa upadom u učionicu u kojoj je napadač otvorio vatru, pogrešno verujući da ima više vremena za akciju, saopštili su lokalni zvaničnici.

Lokalna policija čekala je gotovo sat ispred učionice, dok su deca zvala službu hitne pomoći, pre nego što je taktički tim pogranične službe upao u učionicu i ubio napadača.

Dok grad žali za žrtvama, u Americi se ponovo vodi debata o tome da li bi trebalo izmeniti federalne i državne zakone o oružju koji su, u Teksasu, omogućili 18-godišnjaku da legalnim putem kupi poluautomatsku pušku, nedelju pre masakra.

Napadač je takođe kupio stotine metaka i drugu pušku. Mnoge demokrate, među kojima je i predsednik Džo Bajden koji je u nedelju odao počast žrtvama u Juvaldeu, traže veća ograničenja kada ja reč o kupovini i nošenju oružja.

Republikanci su uspešno sprečavali usvajanje oštrijih zakona, a u mnogim državama su proširili prava vlasnika oružja, navodeći da se kontrolom oduzimaju prava građanima koji poštuju zakone.

Bajden je podržao mere kao što su obnavljane zabrane na poluautomatsko oružje i sveobuhvatna bezbednosna provera kupaca. U utorak je najavio da će o tom pitanju razgovarati sa članovima Kongresa.

"Previše je patnji", rekao je Bajden tokom sastanka sa premijerkom Novog Zelanda Džasindom Ardern u Beloj kući.

Dodao je da je bio posetio više mesta gde su se dogodila masovna ubistva nego bilo koji drugi američki predsednik.

"Veći deo se može sprečiti", ocenio je Bajden.

Ardern je izrazila saučešće porodicama žrtava u Teksasu i Bafalu, gde je ubijeno 10 ljudi i poručila da je spremna da podeli informacije o naporima koje Novi Zeland preduzima kada je reč o oružju.

Nakon masakra u Krajstčerču 2019. godine, u kojem je ubijen 51 musliman, Novi Zeland je usvojio zabranu poluautomatskog oružja i druge mere.

XS
SM
MD
LG