Linkovi

Kako se odvijao masakr u školi u Teksasu - iz minuta u minut


Memorijal ubijenoj deci i učiteljicama ispred osnovne škole Rob u Juvaldeu
Memorijal ubijenoj deci i učiteljicama ispred osnovne škole Rob u Juvaldeu

Nakon što je u osnovnoj školi u Teksasu ubijena 21 osoba, nadležni su davali kontradiktorne izjave o tome kada je policija reagovala i na koji način. Policijsko postupanje je sada u centru istrage, a ono što je sada već poznato je da su prošla dva sata otkako je napadač Salvador Ramos upucao svoju baku i trenutka kada ga je policija ubila.

A šta se dešavalo između?

Evo vremenskog okvira kako se masovno ubistvo odvijalo.

Oko 11 ujutru - Ramos je upucao baku u lice, što je čuo njen komšija. Otrčao je do bakine kuće i video Ramosa kako beži u pikapu, a njegovu baku kako moli za pomoć.

11:27 - Video snimak pokazje da jedan od nastavnik u školi, koji još nije identifikovan, ostavlja odšrkrinuta vrata škole.

11:28 - Nastavnik izlazi na kratko da uzme svoj telefon i vraća se kroz ista vrata, koja ostaju odrškinuta. Istaržitelji i dalje nisu utvrdili razlog zbog kojeg su vrata ostala odškrinuta.

11:28 - Ramos upada pikapom u jarak iza škole. Dvojica muškaraca u obližnjem zavodu za sahrane čula su prasak i izašla da vide šta se dešava. Videli su Ramosa kako iskače iz kola i nosi poluautomatsku pušku AR-15 i punu torbu municije. Muškarci su počeli da beže, a Ramos je pucao na njih, ali ih nije ranio. U tom trenutku, nastavnik u panici izlazi iz škole i poziva policiju.

11:30 - Policija dobija poziv u kojem se navodi da se desila saobraćajna nezgoda i da je muškarac sa pištoljem ušao u školu.

11:31 - Ramos počinje da puca na školu sa školskog parkinga, a policijski automobili pristižu u obližnji zavod za sahrane. Ramos za to vreme beži sa druge strane zgrade škole. Školski policajac u tom trenutku nije bio u kampusu, uprkos ranijim izveštajima da jeste. Čim je dobio poziv, momentalno se uputio ka školi i prišao sa leđa osobi za koju je mislio da je napadač. Ubrzao je automobilom prema čoveku, za kojeg se ispostavilo da je nastavnik.

11:32 - Ramos ispaljuje hice ka školi i ide ka otvorenim vratima.

11:33 - Pet minuta pošto je slupao pikap, Ramos ulazi u zgradu škole i počinje da puca u dve spojeene učionice, 111 i 112. Ispaljuje više od 100 metaka.

11:35 - Trojica policajaca ulaze u školu kroz ista vrata gde je prošao i Ramos, a tuda posle dolaze i četvorita drugih policajaca. Ukupno ih je u zgradi bilo sedam. Dvojicu je Ramos ranio.

11:37 - Pucanje se nastavlja, oko 16 metaka ispaljeno.

11:51 - Policijski narednik i službenici počiniju da pristižu.

12:03 - Ženska osoba poziva policiju i šapuće da je u učionici 112. Poziv traje 1,23 minuta.

12:03 - Policajci nastavljaju da ulaze u školu, sada ih je u hodniku ispred učionice u kojoj je Ramos ukupno 19.

12:06 - Ana Mari Espinoza, portparolka školskog distrikta Juvalde, piše na Fejsbuku da su "svi kampusi u lokdaunu".

12:10 - Ženska osoba koja je već zvala u 12:03 ponovo poziva policiju i kaže da je nekoliko ljudi ubijeno. Ponovo je zvala i u 12:13, i u 12:16 da kaže da je osam do devet učenika preživelo.

12:10 - Grupa američkih maršala iz Del Rija stiže da asistira drugim pripadnicima bezbednosnih službi i policiji.

12:15 - Pristiže i taktički tim američke Granične policije

12:19 - Druga ženska osoba iz učionice 111 zove policiju, a poziv se završava kada joj jedan od učenika kaže da spusti slušalicu.

12:21 - Ramos ponovo puca, a policajci veruju da je iza vrata pripojenih učionica. Policija se pomera niz hodnik.

12:21 - Tokom razgovora nekog od učenika sa kol centrom policije, čuju se tri pucnja.

U ovim trenucima, policija stoji u hodniku jer su vrata spojenih učionica zaključana i traže ključ od domara.

12:36 - Jedno od dece poziva policiju, poziv traje 21 sekundu.

U isto vreme, i druga devojčica poziva policiju koja joj govori da ostane tiha i da ostane na vezi. Devojčica kaže: "Sad je pucao u vrata".

12:43 - Devojčica moli dispečara u kol centru da "odmah pošalje policiju".

12:46 - Devojčica kaže da može da čuje policajce u blizini.

12:47 - Ponovo moli dispečara da "odmah pošalje policiju".

12:51 - Policajci otključavaju vrata učionice ključem koji im je dao domar i ubijaju Ramosa.

12:51 - Policajci izvode decu iz prostorije.

12:58 - Preko radio veze se prenosi vest da je Ramos ubijen, i da je opsada škole gotova, kazao je Viktor Eskalon, regionalni direktor teksaškog Odeljenja za javnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG