Linkovi

Troje mrtvih u pucnjavi na parkingu crkve u Ajovi


Uplakane žene se grle nakon pucnjave ispred crkve u Amsu, Ajova, 2. juna 2022. (Nirmalendu Majumdar/USA Today Network via Reuters)
Uplakane žene se grle nakon pucnjave ispred crkve u Amsu, Ajova, 2. juna 2022. (Nirmalendu Majumdar/USA Today Network via Reuters)

Muškarac je u četvrtak pucao i ubio dve žene na parkingu crkve u američkoj državi Ajova, a zatim je okrenuo pištolj na sebe, saopštila je policija, dodajući još troje mrtvih u nizu nedavnih pucnjava koje su potresle Amerika.

Pucnjava u Ajovi dogodila se ubrzo nakon što je predsednik Džo Bajden održao veliki govor o nasilju uz upotrebu vatrenog oružja, nakon masovnih pucnjava u Bafalu u Njujorku, Juvaldeu u Teksasu, i Talsi u Oklahomi poslednjih nedelja.

U međuvremenu, u drugoj pucnjavi u četvrtak ranjene su dve osobe koje su prisustvovale sahrani na groblju u Rasinu, Viskonsin.

Pucnjava u Ajovi dogodila se ispred Kornerstaun crkve, fundamentalističke hrišćanske crkve istočno od grada Ejmsa, dok se unutra odvijao crkveni program, rekao je Nikolas Leni, glavni zamenik šerifske kancelarije okruga Stori.

Kada su zamenici šerifa stigli na lice mesta, pronašli svo troje mrtvih, rekao je Leni, dodajući da ne može da navede identitet niti da otkrije u kakvoj su vezi možda bili.

"Izgleda da je ovo izolovan incident sa jednim strelcem", rekao je Leni.

Nekoliko trenutaka ranije, Bajden je pozvao Kongres da zabrani jurišno oružje, proširi proveru prošlosti kupaca i primeni druge mere kontrole oružja kako bi se rešila masovna pucnjava.

"Dosta, dosta", uzviknuo je predsednik.

Sjedinjene Države su poslednjih nedelja potresene masovnim pucnjavama u kojima je ubijeno 10 crnačkih stanovnika u severnom delu Njujorka, 19 dece i dvoje nastavnika u Teksasu i dva lekara, recepcioner i pacijent u Oklahomi.

U Rasinu, Viskonsin, u četvrtak je ispaljeno više pucnjeva u gomilu ožalošćenih koji su prisustvovali popodnevnoj sahrani pored groba, pri čemu su dve osobe ranjene, rekla je novinarima narednica policije Rasina Kristi Vilkoks.

Jedna žrtva je zbrinuta u lokalnoj bolnici i puštena je, a druga je prebačena u bolnicu u Milvokiju, očigledno zadobivši teže povrede, rekao je Vilkoks. Niko od osumnjičenih nije priveden.

XS
SM
MD
LG