Linkovi

Roditelji ubijene dece iz Teksasa hoće da tuže proizvođača oružja


Memorijal za ubijene ispred osnovne škole Rob u Juvaldeu
Memorijal za ubijene ispred osnovne škole Rob u Juvaldeu

JUVALDE - Otac desetogodišnje Ameri Džo Garze koja je ubijena u školi u Juvaldeu, Teksasu, preduzeo je prve korake ka tužbi protiv firme Danijel Difens, proizvođača poluautomatske puške kojom je počinjeno masovno ubistvo.

Advokati Alfreda Garze zatražili su od firme Danijel Difens da dostavi informacije o tome na koji način reklamira svoje proizovde mlađoj publici.

"Molimo vas da nam dostavite infromacije sada, da ne čekate da ih gospodin Garza zatraži sudskim putem", piše u pismu.

Firma Danijel Difens, sa sedištem u Džordžiji, nije odgovorila na upit za komentar.

Ubica iz Juvaldea, Salvador Ramos star 18 godina, upao je u osnovnu školu 24. maja i ubio 19-oro dece i dvoje nastavnika. Policija ga je ubila na licu mesta. Ramos je legalno kupio pušku za svoj 18. rođendan, 17. maja.

Slučaj Sendi Huk

Džoš Koskof, advokat koji zastupa porodicu Garza, vodio je i slučaj roditelja iz osnovne škole Sendi Huk (gde je 2012. ubijeno 20-oro dece), koji su tužili proizvođača oružja - Remington - i dobili 73 miliona dolara odštete. To je ujedno bila i prva značajna nagodba sa proizvođačem oružja u slučaju masovnog ubistva, jer su kompanije uglavnom zaštićene federalnim zakonom od tužbi.

"Presuda u slučaju Sendi Huk nije obavezujuća, ali to ne znači da nema određenu snagu", rekao je Koskof.

Advokat je objasnio da se fokusira na ono što proizvođači oružja reklamiraju deci i tinejdžerima.

"Ubica koji je tek napunio 18 godina je tačno znao koje oružje hoće", rekao je Koskof.

U odvojenoj tužbi, zaposlena u školi Emilija Marin tražila je od suda u Teksasu da naredi Danijel Difensu da preda dokumenta u vezi sa reklamiranjem oružja.

Proizvođači oružja su federalnim zakonom (PLCAA) zaštićeni od tužbi u slučaju da se njihovim oružjem počini krivično delo.

Ali, Vrhovni sud Konektikata je 2019. presudio da je porodice ubijenih u Sendi huku mogu da tuže Remington, bez obzira na federalni zakon, jer je već kršio neka pravila o reklamiranju koja su važila u toj saveznoj državi.

XS
SM
MD
LG