Linkovi

Stanovnici Juvaldea oprostili se od ubijene učiteljice i njenog supruga


Građani odaju poštu učiteljici Irmi Garsija i njenom suprugu na sahrani u Juvaldeu, u Teksasu (Foto: AP/Jae C. Hong)
Građani odaju poštu učiteljici Irmi Garsija i njenom suprugu na sahrani u Juvaldeu, u Teksasu (Foto: AP/Jae C. Hong)

Ožalošćeni građani okupili su se u sredu u jednoj katoličkoj crkvi da bi odali poslednju poštu učiteljici Irmi Garsiji - koja je ubijena u masakru u osnovnoj školi u Juvaldeu u Teksasu - i njenom suprugu Džou - koji je preminuo dva dana kasnije od srčanog udara.

U napadu u osnovnoj školi Rob 24. maja, 18-godišnjak je ubio 19 dece i dve nastavnice - Garsiju i njenu koleginicu, 44-godišnju Evu Mireles. Sahrane žrtava počele su u ponedeljak.

Tokom službe u sredu, nadbiskup Gustavo Garsija-Siler je nekoliko puta iščitao imena ubijene dece, i pozdravio posvećenost 48-godišnje Irme Garsije.

"Zato što si bila sa njima. Uradila si ono što bi radila i za svoju decu. Brinula si se o njima do poslednjeg daha", rekao je Garsija-Siler.

Irma Garsija bila je nastavnica 23 godine. U pismu, objavljenom na vebsajtu škole na početku školske godine, prenela je svojim učenicima da sa suprugom ima četvoro dece - marinca, sudenta, srednjoškolca i učenika sedmog razreda.

Irmin suprug, 50-godišnji Džo Garsija umro je nakon što je položio cveće na memorijal svojoj supruzi. Par je 28. juna trebalo da proslavi 25 godina braka. U umrlici, navedeno je da su on i Irma "počeli da se zabavljaju u srednjoj školi i da je to preraslo u lepu i plemenitu ljubav".

U utorak, stotine građana odale su poslednju poštu učenici četvrtog razreda Ameri Džo Garza, koja je prva sahranjena. Istog dana uveče sahranjena je 10-godišnja Maite Rodrigez.

U međuvremenu, istražitelji ispituju odgovor policije na masovno ubistvo. Za zakašnjelu reakciju na napad - dok su roditelji ispred škole molili policiju da reaguje, a uspaničeni učenici zvali službu hitne pomoći - okrivljuje se šef policije školskog okruga Pit Aredondo.

Direktor državne policije rekao je prošle nedelje da je Aredondo doneo "pogrešnu odluku" da ne upadne u učionicu, zato što je verovao da se napadač zabarakadirao i da životi dece nisu ugroženi.

Aredondo je u sredu rekao za kablovsku mrežu CNN da redovno razgovara sa istražiteljima iz Odseka za javnu bezbednost Teksasa, osporavajući tvrdnje policije da je prestao da sarađuje sa istragom.

Vlasti su navele da je napadač, Salvador Ramos, legalno kupio dve puške nedugo pre napada - poluautomatsku 17. maja i još jednu pušku tri dana kasnije. Prema federalnom zakonu, bilo mu je dozvoljeno da kupi oružje zato što je napunio 18 godina. Ramosa su ubili pripadnici taktičke jedinice pogranične službe koja je na kraju upala u učionicu.

XS
SM
MD
LG