Linkovi

Nastavlja se obnova u bivšem uporištu Islamske države u Siriji


Pripadnice Sirijskih demokratskih snaga (SDF) trče tokom igre sa decom u gradu Tabka, Sirija, nakon zauzimanja grada od militanata ISlamske države, 12. maja 2017. (Rojters)
Pripadnice Sirijskih demokratskih snaga (SDF) trče tokom igre sa decom u gradu Tabka, Sirija, nakon zauzimanja grada od militanata ISlamske države, 12. maja 2017. (Rojters)

Gotovo četiri godine nakon što je oslobođen od terorističke grupe Islamska država (IS), sirijski grad Tabka postao je vodeći primer napora na rekonstrukciji koji su trenutno u toku u delovima ratom razorene zemlje.

Tabka, koja je deo provincije Raka na severu Sirije, oslobođena je od militanata IS u maju 2017. godine nakon velike vojne kampanje koju su predvodile Sirijske demokratske snage (SDF), koje su podržavale Sjedinjene Države.

Iako grad još uvek kontrolišu grupe povezane sa SDF-om, vojna vazduhoplovna baza u njemu pala je pod kontrolu sirijskih vladinih trupa i njima savezničkih ruskih snaga u oktobru 2019. godine, nakon što su te zemlje postigle dogovor sa SDF-om. Dogovor je bio deo šireg sporazuma namenjenog zaustavljanju velike ofanzive koju su predvodili Turci u severoistočnoj Siriji. Turska na SDF gleda kao na terorističku organizaciju.

Pod vladavinom IS i tokom rata protiv militantne grupe, veliki deo infrastrukture Tabke bio je uništen.

Nastavak napora na obnovi u bivšem uporištu Islamske države u Sirji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Lokalni zvaničnici kažu da su se njihovi napori od oslobađanja Tabka uglavnom fokusirali na obnavljanje osnovnih usluga za lokalno stanovništvo.

"2020. ušli smo u novu fazu obnove Tabke", rekao je Abdulhamid Kamiri, kopredsedavajući Civilnog saveta Tabke. "Očistili smo grad i pokušali da okončamo sve scene razaranja. Za 2021. imamo mnogo veći plan za grad“, rekao je za VOA.

Kamiri je rekao da planovi za naredne mesece uključuju načine za obnovu lokalne ekonomije kroz dugoročne investicione projekte.

Najnoviji projekat u procesu rekonstrukcije Tabke je glavni tržni centar, koji će navodno biti najveći na severoistoku Sirije.

"Ovaj tržni centar, površine 4.000 kvadratnih metara, ima 84 prodavnice, 24 hale i šest restorana", rekao je Adib Husein, šef kompanije Nord konstrakšn, koja je odgovorna za izgradnju tržnog centra i druge građevinske projekte u gradu.

Tržni centar "biće vrlo brzo otvoren za kupce", rekao je Husein.

Iako neki stručnjaci kažu da bi bogati prirodni resursi Tabke mogli da joj pomognu da se oporavi brže od ostalih gradova koje je ranije okupirao IS, napori bivšeg predsednika Donalda Trampa da obezbedi i razvije sirijska naftna polja uglavnom su zaustavljeni pravnim sporovima oko toga ko ima pravo da naftu prodaje i kome.

Ali američki analitičar za sirijske poslove Ahed al-Hendi kaže da tu ima i više od toga.

"Ono što pomaže ovom pojmu ubrzanog procesa oporavka u Tabki je činjenica da ima vrlo živahnu kosmopolitsku zajednicu koja je spremna da koristi međunarodno finansiranje mnogo efikasnije od ostalih gradova oslobođenih od IS“, rekao je al-Hendi, bivši saradnik Glasa Amerike koji je blisko sarađivao sa administracijom koju su u regionu vodili sirijski Kurdi.

Al-Hendi, koji je nedavno posetio Tabku tokom putovanja severoistočnom Sirijom, rekao je da je taj grad bio poznat kao mesto koje je efikasno upravljalo lokalnim poslovima i pre vladavine IS-a.

Sjedinjene Države finansirale su nekoliko značajnih projekata kao deo svojih napora za stabilizaciju nakon vladavine IS-a u regionu, rehabilitujući glavnu bolnicu u Tabki 2018. godine zajedno sa koalicionim partnerima poput Britanije, Francuske, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Američka vlada kaže da su od početka sirijskog sukoba 2011. godine Sjedinjene Države pružile preko 12 milijardi dolara humanitarne i stabilizacione pomoći civilnom stanovništvu u zemlji.

XS
SM
MD
LG