Linkovi

Stejt department: Asad koristio hemijsko oružje


ARHIVA - Razorene ulice Dume, u blizini Damaska (Foto: AP/Hassan Ammar)

Prema izveštaju koji je objavila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV), režimu sirijskog predsednika Bašara al Asada pripisano je tri slučaja upotrebe hemijskog oružja, saopštio je Stejt department.

Istražni i identifikacioni tim OPCV zaključio je da postoje opravdani razlozi za verovanje da su sirijske arapske vazduhoplovne snage 24. i 30. marta 2017. bacile vazdušne bombe sa sarinom u Ltamenah i bacile cilindar koji sadrži hlor u bolnicu u istom mestu 25. marta 2017. potvrđujući da režim koristi hemijsko oružje i ne poštuje ljudski života, navodi se u izveštaju.

Prema Stejt departmentu, "uprkos pristupanju Sirije Konvenciji o hemijskom oružju 2013. godine, Asadov režim je od tada više puta izvršio napade hemijskim oružjem da bi zadržao svoj moć".

Zajednički istražni mehanizam OPCV-UN prethodno je potvrdio da je Asadov režim koristio hemijsko oružje u više navrata, a sada je ovaj izveštaj poslednji u sve većem broju dokaza da Asadov režim koristi hemijsko oružje u Siriji kao deo namerne kampanja nasilja nad sirijskim narodom, navodi se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG