Linkovi

Izveštaji: Snage SAD grade novu bazu u gradu na severu Sirije


Arhiva - Američka vojna vozila snimljena u Hasakiju, Sirija, 4. novembra 2018.
Arhiva - Američka vojna vozila snimljena u Hasakiju, Sirija, 4. novembra 2018.

Vojska Sjedinjenih Dražva započela je, prema lokalnim izveštajima, izgradnju nove baze u severoistočnoj Siriji.

Vojna baza SAD, prema tim izveštajima, nalazi se u gradu Hasaki, jednom od najvećih gradova na severoistoku Sirije.

Lokalni novinar rekao je Glasu Amerike da SAD održavaju drugu bazu izvan grada, ali da je "ovo prvi put da su snage SAD započele izgradnju baze u centru grada".

"Zastava SAD sada se viori na zgradi", kaže novnar Džindar Berekt, koji živi u Hasaki, dodajući da nije jasno koliko će američkih vojnika biti stacionirano na toj lokaciji, ali "njihova vojna oklopna vozila su ovde i izgleda kao da i dalje izgrađuju delove toga".

Bazu su prethodno zauzele Sirijske demokratske snage (SDF), lokalna vojna alijansa predvođena Kurdima koja je bila glavni partner SAD u borbi protiv terorističke grupe Islamska država (IS).

Nalazi se pored glavnog zatvora u kome se drži na stotine boraca IS-a. SDF su saopštile da trenutno drže oko 2.000 stranih boraca IS-a i 12.000 žena i dece koji su povezani sa IS-om.

"Strategija pregrupisavanja"

Hasaki je navećim delom pod kontrolom boraca sirijskih Kurda, ali sirijska vlada i ruske snage takođe imaju značajno vojno prisustvo u gradu.

Viši komandant SDF-a potvrdio je za Glas Amerike da su snage SAD zapravo poslate na novu lokaciju unutar grada Hasakija.

"I dok su Amerikanci bili prisutni u Hasakiju, izgradnja ove baze verovatno je deo njihove strategije pregrupisavanja u severoističnoj Siriji", rekao je kurdski komandant koji je insistirao na anonimnosti zato što nije ovlašćen da govori za medije o ovim temama.

Vojni zvaničnici SAD nisu komentarisali ove izveštaje.

Tenzije SAD - Rusija

Ovaj potez dolazi u trenutku rasta tenzija između američkih i ruskih trupa u ovom većinski kurdskom regionu.

U nekoliko slučajeva, snage SAD sprečile su ruske vojne konvoje da patroliraju u severoističnoj Siriji.

Snage SAD kontrolisale su najveći deo teritorije u istočnoj Siriji do oktobra, kada su turske snage i njihove savezničke milicije započele kampanju protiv SDF-a.

Od onda, ruske snage i sirijska vlada ušle su u pograničnu oblast između Turske i severne Sirije sa ciljem poponuavanja te oblasti nakon evakuacije američkih snaga.

"Mnogi veruju da bi izgradnja vojne baze SAD unutar Hasake mogla da bude odgovor na povećavanje ruskog prisustva u gradu", rekao je Alev Husein, lokalni novinar koji prati vojnu situaciju u regionu.

On je rekao Glasu Amerike da, prema lokalnim vojnim izvorima, "ovaj novi centar (koji se gradi) ima namenu da posmatra ruske snage u Hasakiju".

U obasti se i dalje nalazi oko 500 američkih vojnika koji, prema zvaničnicima SAD, štite naftna polja u toj oblasti i sprečavaju ponovno pojavljivanje Isamske države.

Prošlog meseca, snage SAD su prema izveštajima proširile drugu vojnu bazu koja se nalazi na strateškom auto-putu M4 kojise proteže od grada severnog grada Alepo u zapadnom delu zemlje ka iračkoj granici na istaku

XS
SM
MD
LG