Linkovi

SAD i Rusija razmenjuju optužbe za sudar u Siriji


Američki i ruski vojnici u Siriji, 3. jun 2020. (Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP)
Američki i ruski vojnici u Siriji, 3. jun 2020. (Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP)

Ruska vojska optužila je u četvrtak američke snage za sudar ruskih i američkih vojnih vozila na severoistoku Sirije.

Američki zvaničnici saopštili su da je četvoro Amerikanaca povređeno kada je rusko vozilo udarilo u američko oklopno vozilo. Naveli su i da su u vreme sudara, dva ruska helikoptera nadletala to područje, a da je jedan bio na 20 metara od američkog vozila.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Uljot naveo je u saopštenju da je rusko vozilo udarilo u američko blizu Dajrika, na severoistoku Sirije. Takođe je optužio rusku vojsku za "nebezbedne i neprofesionalne akcije" kojima je prekršen protokol o izbegavanju okršaja dve zemlje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je načelnik Generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov o incidentu telefonom u sredu razgovarao sa načelnikom združenog Generalštaba američkih oružanih snaga, generalom Markom Milijem.

Gerasimov je tokom razgovora rekao da je ruska vojska obavestila koaliciju, koju predvode SAD, o ruti kojom se kretao konvoj ruske vojne policije.

"Uprkos tome, američke snage su pokušale da blokiraju rusku patrolu što je kršenje postojećih sporazuma. U odgovoru, ruska vojna policija preduzela je neophodne mere da spreči incident i da nastavi da obavlja svoju dužnost", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Rusija, čija je vojna kampanja u Siriji pomogla predsedniku Bašaru Asadu da da povrati kontrolu nad većim delom zemlje posle katastrofalnog građanskog rata, protivi se prisustvu američkih vojnika koji se na sirijskoj teritoriji bore protiv Islamske države i traži njihovo povlačenje.

Između američkih i ruskih snaga koje patroliraju na istoku Sirije je već bilo nekoliko incidenata, ali američki zvaničnici navode da je poslednji i najozbiljniji. U pratnji američkih trupa obično su pripadnici Sirijskih demokratskih snaga.

SAD i Rusija potpisale su niz protokola o sprečavanju sudara i drugih incidenata, a njihovi vojni komandanti često razgovaraju bi se se izbegao kontakt snaga dve zemlje u Siriji.

XS
SM
MD
LG