Linkovi

U sukobu turskih i sirijskih snaga ubijena četiri turska i šest sirijskih vojnika


Uništena zgrada nakon vazdušnog udara u gradu Arihu, pokrajina Idlib, Sirija.
Uništena zgrada nakon vazdušnog udara u gradu Arihu, pokrajina Idlib, Sirija.

Turska je gađala ciljeve u severnoj Siriji, odgovarajući na granatiranje koje su izvele snage sirijske vlade i u kojima su ubijena najmanje četiri turska vijnika, saopštio je turski predsednik u ponedeljak. Posmatrači sirijskog rata saopštavaju da je šest sirijskih vojnika takođe ubijeno.

Razmena vatre, koja je usledila nakon što je veliki turski vojni konvoj ušao u severnozapadnu sirijsku pokrajinu Idlib, poslednje uporište pobunjenika u Sirji, verovatno će uvećati tenzije između dve susedne zemlje, pošto su do sada direktni sukobi poput ovog bili retki.

Ranije danas, ministar nacionalne odbrane Turske rekao je da su turske snage poslate u Idlib kao pojačanje i da su tamo napadnute, uprkos prethodnom slanju njihovih koordinata lokalnim vlastima. On je saopštio da su turske snage odgovorile na napad i uništile ciljeve. Pored četvoro ubijenih turskih vojnika, devetorica su povređena.

Obraćajući se novinarima pre odlaska u posetu Ukrajini, predsdnik Turske Rečep Tajip Erdogan rekao je da je turska artiljerija pogodila nekih 46 ciljeva. Erdogan je rekao da su turski borbeni avioni takođe bili umešani u sukob i da je na sirijskoj strani bilo između 30 i 35 žrtava, ali nije ponudio više dokaza za tu tvrdnju.

"Oni koji testiraju tursku odlučnost tako groznim napadima razumeće svoje greške", rekao je Erdogan. On je dodao da je Rusiji saopšteno da Ankara neće trpeti nikakvu "situaciju u kojima nam se sprečava" da odgovaramo na sirijske napade.

"Nije moguće da ostanemo mirni nakon što su naši vojnici poubijani", rekao je Erdogan.

Ruska vojska sappštila je da su njene vazdušne snage preuzele kontrolu kasno u ponedeljak nad zonom deeskalacije u Idlibu, nakon napada turskih snaga. Ruski vojni Centar za pomirenje u Siriji saopštio je da je "ruske vazdušne snage konstantno nadziru" vazdušni prostor.

Razmena vatre u ponedeljak dogodila se u blizini sirijskog strateškog grada Sarakeba, tvrdi Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa sa sedištem u Londonu koja preko mreže aktivista na terenu posmatra rat u Siriji.

XS
SM
MD
LG