Linkovi

Eskalacija sukoba u Siriji, Turska oborila dva sirijska aviona


Dim iznad delova Idliba posle vazdušnog napada sirijskih snaga
Dim iznad delova Idliba posle vazdušnog napada sirijskih snaga

Sirijska zvanična novinska agencija prenela je da su turske snage oborile dva sirijska borbena aviona na severozapadu Sirije, gde je eskalacija tenzija dovela do sve većeg broja direktnih okršaja turskih i sirijskih trupa.

Agencija SANA prenela je da su avioni oboreni iznad regiona Idlib, a da su četvorica pilota uspela da se katapultiraju i da su na bezbednom.

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo dve letelice SU-24 i uništilo sisteme za vazduhoplovnu odbranu nakon što je oboren jedan od turskih dronova.

Sirijski mediji, koji su pod kontrolom vojske, saopštili su prethodno da je dron oboren u severozapadnoj Siriji i da će vazdušni prostor u tom regionu biti zatvoren za letove ili dronove.

U napadima turskim dronovima u pokrajini Idlib, pre dva dana, poginuo je veliki broj pripadnika sirijskih vladinih snaga, preneli su sirijski aktivisti. To je doprinelo porastu tenzija između Turske i Rusije, koje podržavaju suprostavljene strane u sirijskom građanskom ratu.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je u obraćanju iz sedišta vojske blizu granice sa Sirijom rekao da Turska planira da se suprostavi sirijskim vladinim snagama a ne ruskim trupama. Takođe je pozvao Moskvu da ubedi sirijskog predsednika Bašara al Asada da se povuče u područja na obodu Idliba, kako je predviđeno sporazumom o prekidu vatre iz 2018. godine.

Turski zvaničnik je rekao da je Turska "neutralisala" više od 2.200 pripadnika sirijskih snaga, 103 tenka i 8 helikoptera.

“Operacija "Proljećni štit" pokrenuta posle gnusnog napada u Idlibu 27. februara, uspešno se nastavlja", rekao je Akar, govoreći o vazdušnim napadima u kojima su poginula 33 turska vojnika. Reč je o četvrtoj turskoj operaciji u Siriji od 2016. godine.

Žestoke borbe u severozapadnoj Siriji dovele su do humanitarne katastrofe i najvećeg talasa raseljenih u devetogodišnjem građanskom ratu.

Ankara je zabrinuta da bi mogla ponovo da bude pod međunarodnim pritiskom da otvori granicu sa Sirijom i ponudi utočište još stotinama hiljada sirijskih civila.

U Turskoj se već nalazi 3.6 miliona sirijskih izbeglica. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je zbog sukoba u Idlibu odlučio da otvori granice prema Evropi i dozvoli prolazak migranata koji u velikom broju pristižu na granice Evropske unije.

XS
SM
MD
LG