Linkovi

Dvojica Jemenaca sa liste potencijalnih terorista uhapšeni na granici SAD i Meksika


ARHIVA - Agent granične patrole hoda pored granične barijere koja razdvaja SAD i Meksiko, u blizini Kaleksika, Kalifornija, 8. februara 2017. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Agent granične patrole hoda pored granične barijere koja razdvaja SAD i Meksiko, u blizini Kaleksika, Kalifornija, 8. februara 2017. (Foto: Reuters)

Američki granični agenti poslednjih meseci u odvojenim incidentima uhapsili su dvojicu Jemenaca koji se nalaze na spisku za nadzor terorista dok su ilegalno prelazili granicu sa Meksikom, saopštila je u ponedeljak Agencija za carinsku i graničnu zaštitu (CBP).

Muškarci, uhapšeni u januaru i martu u blizini ulazne luke u Kaliforniji, nalazili su se na nadzornoj listi američke vlade osumnjičenih za terorizam i na listi za zabranu letenja, navodi CBP u saopštenju za štampu.

Grupa republikanskih zakonodavaca koja je u martu posetila granicu u El Pasu u Teksasu, rekla je da su im granični agenti tokom putovanja rekli da su neki ljudi uhvaćeni kada su prelazili granicu bili na američkoj listi za nadgledanje terorizma. Republikanci su kritikovali predsednika Džoa Bajdena zbog ublažavanja nekih ograničenja koja je uveo bivši predsednik Donald Trump, jer je broj graničnih prelaza porastao poslednjih meseci.

Jedan od muškaraca, star 33 godine, uhapšen je 29. januara nakon što je navodno pokušao da ilegalno pređe granicu u blizini ulazne luke u Kaleksiku, u Kaliforniji, saopštla je CBP.

Granični agenti pronašli su SIM karticu mobilnog telefona ispod uloška muške cipele, rekla je agencija.

Drugi muškarac, star 26 godina, uhapšen je 30. marta takođe u tom regionu.

Portparol CBP-a rekao je u pisanoj izjavi da su vrlo neobični slučajevi da se granični agenti susreću sa ljudima osumnjičenim za terorizam na američkim granicama i da hapšenja podvlače kritičke napore agencije za proveru.

Agencija nije navela imena muškaraca.

Spisak za nadzor održava Centar za nadzor terorizma pri Federalnom istražnom birou (FBI). Spisak sadrži "identitet onih za koje se zna ili se osnovano sumnja da su umešani u terorističke aktivnosti", navodi FBI.

XS
SM
MD
LG