Linkovi

Mediji tvrde da je srpski državljanin uhapšen na granici SAD i Meksika, zvanične potvrde još nema


Agencija carinske i granične zaštite za Glas Amerike nije demantovala niti potvrdila hapšenje državljanina Srbije na američko-meksičkoj granici. (Foto: REUTERS/Mike Blake)
Agencija carinske i granične zaštite za Glas Amerike nije demantovala niti potvrdila hapšenje državljanina Srbije na američko-meksičkoj granici. (Foto: REUTERS/Mike Blake)

Prema pisanju američkih medija, jedan srpski državljanin uhapšen je na američko-meksičkoj granici u periodu od oktobra do danas, ali Glas Amerike nije uspeo da dobije ni potvrdu, niti demanti tih informacija od američke Carinske i granične službe.

Glas Amerike se toj federalnoj agenciji obratio pošto je američki medij Aksios objavio informaciju da su u periodu od oktobra 2020, odnosno tokom poslednjih pet meseci, na američko-meksičkoj granici uhapšene četiri osobe čiji su se identiteti podudarili sa imenima zavedenim u bazi podataka Federalnog istražnog biroa (FBI) o terorizmu.

Prema pisanju Aksiosa, Carinska i granična služba potvrdila je Kongresu da su u periodu od 1. oktobra na južnoj granici uhapšene četiri osobe čija imena se nalaze na spisku FBI-ja.

Isti medij naveo je da je troje uhapšenih osoba iz Jemena, dok je jedna iz Srbije, dok je Foksnjuz u svojoj vesti naveo da se srpski državljanin uhapšen 28. januara 2021.

Međutim, na pitanje Glasa Amerike agenciji da potvrdi navode o hapšenju četvoro ljudi, među kojima je i jedan državljanin Srbije, precizan odgovor nismo dobili.

Napori koji ulažemo na granicama čine temeljne provere - što nam omogućava da otkrijemo i sprečimo ljude koji predstavljaju rizike po nacionalnu ili javnu bezbednost u Sjedinjenim Državama. Sekretarijat za unutrašnju bezbednost sarađuje sa našim međunarodnim partnerima u razmeni obaveštajnih podataka i drugih informacija, uključujući sprečavanje ulaska pojedinaca sa liste za nadzor terorista u Sjedinjene Države”, navedeno je u odgovoru neimenovanog portparola Carinske i granične službe zaštite Glasu Amerike.

Ukazano je i da ta federalna agencija u odlukama koje donosi koristi različite baze podataka.

Američka Carinska i granična služba, u skladu sa zakonom, odlučuje u vezi sa pojedincima zatečenim u, ili između naših ulaznih tačaka, koristeći nekoliko tajnih ili javnih baza podataka kako bi utvrdili predstavljaju li pretnju nacionalnoj bezbednosti. Iako je pojava poznatih ili osumnjičenih terorista na našin granicama retkost - to ističe značaj posla koji naši agenti svakodnevno obavljaju proveravajući pojedince koji se nalaze na našim granicama”, navedeno je u odgovoru.

Inače, na spisku Federalnog istražnog biroa nalaze se osobe za koje postoji osnovana sumnja da su umešani u terorističke aktivnosti.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost je do septembra 2017. sprečio 3.700 ljudi sa tog spiska da uđu u Sjedinjene Države.

Potvrdu o hapšenju srpskog državljanina Glas Amerike je tražio i od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije čiji odgovor, do sada, nismo dobili.

XS
SM
MD
LG