Linkovi

Bajden potpisao uredbe menjajući Trampovu imigracionu politiku


Arhiva - Migrant sedi sa svijom decom dok čekaju da čuju da li je njihov broj prozvan za apliciranje za azilu u SAD, na granici SAD i Meksika, u Tihuani, Meksiko, 25. januara 2019.
Arhiva - Migrant sedi sa svijom decom dok čekaju da čuju da li je njihov broj prozvan za apliciranje za azilu u SAD, na granici SAD i Meksika, u Tihuani, Meksiko, 25. januara 2019.

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je u utorak uredbe za započinjanje razbijanja restriktivne imigracione politike bivšeg predsednika Donalda Trampa, uključujući i pokušaj ponovnog spajanja porodica razdvojenih na američko-meksičkoj granici.

"Ne donosim novi zakon. Uklanjam lošu politiku", rekao je Bajden potpisujući naredbe.

U prvim satima predsednikovanja pre dve nedelje, Bajden je zaustavio izgradnju Trampovog zida od 16 milijardi dolara duž granice i poslao dalekosežni zakon o imigraciji Kongresu, gde su zakonodavci već dugo u pat poziciji između liberala koji žele da olakšaju put ka SAD državljanstvu i konzervativaca koji teže zaustavljanju neovlašćene imigracije.

Bajdenov neposredni fokus je na 3.100 kilometara dugačkoj južnoj granici sa Meksikom, gde je Tramp pokušao da spreči hiljade migranata iz Meksika, Hondurasa, Salvadora i Gvatemale da uđu u SAD.

Tramp je predvodio popravku pograničnog zida i njegovo produžavanje i nametnuo oštru politiku zadržavanja i deportacije za one koji su prepreku prešli preko pustog pograničnog terena, ušašvi tako u Sjedinjene Države.

Jedna od naredbi koju Bajden potpisuje uspostavila bi radnu grupu osmišljenu za ponovno spajanje više od 600 migrantske dece sa roditeljima nakon što su ih federalne vlasti razdvojile na granici 2017. i 2018.

Zvaničnici kažu da se očekuje da će prva dama Džič Bajden igrati aktivnu ulogu uloga u tim naporima.

Na ceremoniji potpisivanja predsedničkih uredbi, Bajden je rekao da se nada da će ukloniti "mrlju" razdvajanja porodica.

Bajden u utorak nije primao pitanja novinara.

"Strategija predsednika Bajdena usredsređena je na osnovnu pretpostavki da je naša zemlja sigurna i jača i prosperitetnija sa sigurnim, uređenim i humanim imigracionim sistemom koji prima imigrante, održava porodice na okupu i omogućava ljudima - i novopridošlim imigrantima i ljudima koji su ovde živeli generacijama - da potpunije doprinose našoj zemlji", rekao je visoki zvaničnik novinarima.

Zvaničnik je rekao da je Tramp "bio toliko usredsređen na zid da nije učinio ništa da se pozabavi osnovnim uzrokom zašto ljudi dolaze na našu južnu granicu. Bila je to ograničena, rasipna i naivna strategija, koja nije uspela."

Nasuprot tome, podržaoci graničnih inicijativa prethodne administracije rekli su da će Bajdenove naredbe dovesti do haosa i bezakonja.

"Nastavljanjem prepandemijskog tempa viza, napuštanjem zdravorazumskih politika azila i povećanjem pritiska na našu nategnutu mrežu socialne zaštite, ove uredbe će unaprediti opasnu politiku otvorenih granica, oduzeti poslove Amerikancima koji se bore da nađu posao i ekonomski oporavak Amerike od zatvaranja", rekla je Džesika Anderson, direktorka podružnice za političko zastupanje konzervativne fondacije Heritidž sa sedištem u Vašingtonu.

Bajden planira da ponudi novu pomoć zemljama Centralne Amerike za borbu protiv korupcije i obnovi program za određenu rizičnu decu koja žive u SAD.

Predsednik takođe nalaže američkom Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost da preispita Trampovu politiku koja zahteva da nemeksički migranti ostanu u Meksiku do datuma njihovog pojavljivanja pred imigracionionim sudom u SAD, ali ne i da odmah ukine program.

Politika je ostavila 60.000 azilanata da čekaju u opasnim pograničnim gradovima. Bajden je već zaustavio nove upise u program, ali nije otkrio kako namerava da izađe na kraj sa onima koji još čekaju u Meksiku.

Predsednik takođe planira da obnovi program iz poslednje demokratske administracije pod predsednikom Barakom Obamom, omogućavajući deci mlađoj od 18 godina da se prijave za legalno spajanje sa roditeljima koji već žive u Sjedinjenim Državama.

"Situacija na granici neće se promeniti preko noći", rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije. "To je dobrim delom posledica štete počinjene u poslednje četiri godine, ali posvećeni smo tome da je rešimo u potpunosti".

Više od 70.000 migranata zadržano je ili uhapšeno na granici u svakom od poslednja četiri meseca, navodi Agencija za carinu i zaštitu granice SAD.

Bajdenove direktive takođe će tražiti obnavljanje američkog sistema azila, koji je Tramp promenio, čineći migrantima izuzetno komplikovanim dobijanje azila u SAD.

Međutim, Bajdenove imigracione promene mogle bi da se suoče sa raznim izazovima na sudovima.

U svojoj prvoj nedelji na funkciji, već je doživeo jedan sudski zastoj kada mu je federalni sudija privremeno blokirao 100-dnevnu pauzu u deportacijama dok se postupak nastavlja.

XS
SM
MD
LG