Linkovi

Američki predsednik zaustavio gradnju zida na granici sa Meksikom


Zid u blizini San Dijega
Zid u blizini San Dijega

Predsednik SAD Džo Bajden ukinuo je odluku svog prethodnika Donalda Trampa o vanrednom stanju, kojom je omogućeno izdvajanje novca za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

U pismu predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi, Bajden je napisao da ukida tu odluku iz februara 2019. i ocenio je kao "neopravdanu".

Prethodna administracija izgradila je oko 724 kilometra zida, od planiranih 1.192. Veći deo novog zida, koji čini čelična ograda visine devet metara, zapravo je zamenio postojeću ogradu.

Bajden je prvog dana na dužnosti doneo uredbu kojom se privremeno obustavlja gradnja zida, dok se ne donese rešenje koje će je trajno obustaviti.

Donald Tramp je proglasio vanredno stanje početkom 2019. kada mu je Kongres odobrio 1,3 milijarde dolara od traženih 5,7 za izgradnju zida.

Deklaracija o vanrednom stanju je Trampu omogućila da preuzme više od šest milijardi dolara iz budžeta za druge federalne institucije, između ostalih i vojske.

Njegova odluka je osporavana pred sudovima, a trebalo je da je razmotri i Vrhovni sud, koji je od toga odustao na zahtev Bajdenove administracije.

Iako se zaustavlja izgradnja zida, na granici ostaje oko tri hiljade pripadnika granične policije.

"Ova odluka neće odmah promeniti stvari na terenu, jer je misiji odobren budžet do kraja godine", rekao je potparol Pentagona Džon Kirbi, ali je ostavio otvorenom mogućnost da se to promeni ako nova administracija tako odluči.


XS
SM
MD
LG