Linkovi

Predsednik Meksika podržao odluku Bajdena da obustavi izgradnju zida


Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador govori na konferenciji za štampu u Palati nacije, u Meksiko Sitiju, 8. februara 2021.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je u petak da odobrava odluku američkog predsednika Džoa Bajdena da zaustavi novu izgradnju pograničnog zida između dve zemlje.

Jedno od prvih Bajdenovih uredbi bilo je zaustaviti radove na zidu, koji su pak bili jedno od prvih predizbornih obećanja bivšeg predsednika Donalda Trampa. Tokom njegove kampanje 2016. godine, Tramp je više puta insistirao da će Meksiko to da plati, mada je kasnije tražio od američkog Kongresa finansiranje za projekat.

Na svom redovnom brifingu za medije u petak, predsednik Meksika rekao je novinarima da podržava Bajdenovu odluku, rekavši da su u prošlosti američki predsednici obe stranke radili na graničnom zidu.

"Gotovo svi su napravili svoje delove zida i sada je predsednik Bajden odlučio da više neće graditi zid na granici. Dakle, to je istorijski čin", rekao je Obrador.

Takođe je pozvao migrante vezane za SAD da se uzdrže od pokušaja ilegalnog prelaska američko-meksičke granice, sada kada postoji nova američka administracija.

Administracija Bajdena takođe je najavila u petak da će američka vlada početi od sledeće nedelje da obrađuje slučajeve azilanta koji su prinuđeni da čekaju u Meksiku u okviru kontroverznog programa koji je uspostavio Tramp.

Zvaničnici Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS) rekli su da će početkom 19. februara američki imigracioni službenici uspostaviti prvu fazu programa za početak obrade slučajeva ljudi koji su smešteni u "ostanak u Meksiku“ - poznat i kao Program protokola za zaštitu migranata (MPP) - koji je primorao desetine hiljada tražilaca azila koji čekaju odluke američkog imigracioni suda da ostanu na meksičkoj strani granice.

Oko 25.000 migranata ima aktivne slučajeve MPP.

XS
SM
MD
LG