Linkovi

Poverljiva dokumenta pronađena i u Bajdenovoj privatnoj kancelariji, republikanci traže istragu


Aktuelni predsednik SAD bio je na mestu potpredsednika od 2012. do 2016. godine
Aktuelni predsednik SAD bio je na mestu potpredsednika od 2012. do 2016. godine

VAŠINGTON -Poverljiva dokumenta iz vremena kada je Džo Bajden bio potpredsednik SAD pronađena su u njegovoj nekadašnjoj kancelariji u vašingtonskoj tink tenk organizaciji Pen Bajden centar, gde je radio pre nego što je izabran, saopšteno je iz Bele kuće.

Mediji prenose da je pronađeno oko 10 poverljivih dokumenata, te da je sekretar za pravosuđe Merik Garland zatražio od tužioca da pregleda poverljiva dokumenta i da ih preda Nacionalnom arhivu u Vašingtonu, koji baštini sva zvanična dokumenta.

Bajden je kancelariju u Pen Bajden centru koristio periodično, između 2017. i 2020. godine, rekao je njegov advokat Ričard Zauber. Dodao je da Nacionalni arhiv nije ranije potraživao ta dokumenta.

Dokumenti su otkriveni kada su Bajdenovi lični advokati „pakovali dosijee smeštene u zaključanom ormanu, kako bi se pripremili da napuste poslovni prostor u Pen Bajden centru u Vašingtonu“, rekao je Zauber. On je dodao da Bela kuća sarađuje sa Ministarstvom pravde i Nacionalnim arhivom.

Inače, Sekretarijat za pravosuđe vodi istragu o tome kako je bivši predseednik Donald Tramp tretirao poverljiva dokumenta, koja su pronađana u njegovoj vili u Mar-a-Lagu na Floridi. Među hiljadama zaplenjenih dokumenata, koji su pronađeni tokom racije FBI-a, našlo se i oko 100 dokumenata sa oznakom poverljivo.

„Kada će FBI izvršiti raciju u mnogim domovima Džoa Bajdena, možda čak i u Beloj kući? Sa ovih dokumenata definitivno nije skinuta oznaka poverljivosti“, napisao je Tramp na svojoj platformi Istina.

Poverljiva dokumenta otkrivena su u trenutku kada republikanci u Predstavničkom domu najavljuju niz istraga Bajdenove administracije. Predsedavajući Obaveštajnog odbora Majk Tarner poslao je obaveštajnoj zajednici zahtev da proceni "štetu" pričinjenu zadržavanjem potencijalno poverljivih dokumenata, navodeći da je Bajden "moguće prekrišio zakone kojima se štiti nacionalna bezbednost, uključujući Zakone o špijunaži i o predsedničkim dokumentima".

Novi republikanski predsjedavajući Odbora za nadzor vladinih agencija Džejms Komer rekao je da informacija o otkriću dokumenata u nekadašnjoj Bajdenovoj kancelariji pokreće pitanja o tome kako Sekretarijat za pravosuđe vodi istragu o Trampu.

"Da li će biti racije u Beloj kući? Da li će izvršiti raciju Bajdenovih? Ovo podstiče dodatnu zabrinutost da u Sekretarijatu za pravosuđe postoji dvostruki sistem imajući u vidu kako tretiraju republikance nasuprot demokrata, i svakako kako tretiraju bivšeg predsednika u odnosu na sadašnjeg", rekao je Komer novinarima.

Njegov demokratski kolega, kongresmen Džejms Raskin, rekao je da se čini da su Bajdenovi advokati "preduzeli hitnu i odgovarajuću akciju".

"Uveren sam da će sekretar za pravosuđe preduzeti adekvatne korake da osigura da se pomno ispitaju okolnosti u vezi sa posedovanjem i oktrićem tih dokumenata i da donese nepristrasnu odluku o eventualnim daljim merama", rekao je Raskin.

XS
SM
MD
LG