Linkovi

Vašington post: Tramp pokušao da sakrije poverljiva dokumenta od FBI-a


Tramp na mitingu u septembru 2022.
Tramp na mitingu u septembru 2022.

VAŠINGTON - Bivši zaposleni kod nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa rekao je federalnim agentima da je Tramp tražio da se kutije sa poverljivim dokumentima prebace u njegovu privatnu rezidenciju u Mar-a-Lagu na Floridi, nakon što je dobio obavezujući poziv da ta dokumenta vrati, piše Vašington post.

Ova izjava potvrđena je i video snimkom sa nadzorne kamere, koji ima Sekretarijat za pravosuđe i jedan je od najjačih dokaza koji ukazuju na moguću opstrukciju pravde od strane Trampa.

FBI je pretresao Trampovu vilu 8. avgusta i zaplenio 11.000 dokumenata, od kojih je 100 označeno kao poverljivo.

Zaposleni, koji je u to vreme radio u Mar-a-Lagu, sarađuje kao svedok sa Sekretarijatom za pravosuđe i nekoliko puta je davao izjave federalnim agencija, piše Post pozivajući se na svoje izvore.

Sekretarijat za pravosuđe nije komentarisao ove navode.

Trampov portparol je ocenio da administracija Džoa Bajdena "koristi institucije kao oružje".

"Svaki drugi predsednik imao je mogućnost da raspolaže dokumentima i da ih kategorizuje, i da odredi šta je poverljivo", rekao je Tejlor Budovič i optužio sekretarijat da u medije pušta "obmanjujuće i lažne informacije".

Istraga o poverljivim dokumentima je samo jedan od pravnih procesa sa kojima se Tramp trenutno suočava.

Državni tužilac Njujorka je nedavno pokrenuo postupak protiv Trampa i njegovo troje dece jer su lažno predtstavljali svoje finansijsko i imovinsko stanje.

Trampova organizacija će 24. oktobra izaći pred sud u državi Njujork zbog optužbi za poreske malverzacije. U Džordiji se vodi istraga o tome kako je Tramp pokušavao da preokrene izborni rezultat 2020.

XS
SM
MD
LG