Linkovi

FBI našao još poverljivih dokumenata kod Bajdena, šta kaže Bela kuća?


Kod Bajdena su u nekoliko navrata pronađena poverljiva dokumenta iz vremena dok je bio potpredsednik SAD
Kod Bajdena su u nekoliko navrata pronađena poverljiva dokumenta iz vremena dok je bio potpredsednik SAD

VAŠINGTON - Bela kuća je u ponedeljak pokušala da se odbrani od sve većih kritika nakon što je FBI u petak, u ličnoj rezidenciji predsednika Džoa Bajdena, otkrio još poverljivih dokumenata. Glavni argumet u odbrani Bele kuće je da - sarađuje sa nadležnim organima.

Portparol Bele kuće Ijan Sams naglasio je da je FBI pretresao Bajdenov dom u Vilmingtonu u Delaveru, na inicijativu Bajdenovih advokata.

U Bajdenovoj kući u Vilmingtonu i bivšoj kancelariji u Vašingtonu u nekoliko navrata u proteklim mesecima pronađena su poverlijva dokumenta, iz vremena kada je bio Obamin potpredsednik. O tome istragu vodi Sekretarijat za pravosuđe.

Bajdena, osim republikanaca, zbog toga sve više kritikuju i demokrate. Senatori Dik Durbin i Džo Mančin izneli su kritike na račun predsednika tokom vikenda, pri čemu je Durbin rekao da bi Bajden trebalo da bude "osramoćen", a Mančin je nazvao predsednika "neodgovornim".

Bajdenovi advokati kažu da su prvi put pronašli dokumente sa poverljivim oznakama početkom novembra, u kancelariji u Vašingtonu koju je koristio nakon što je napustio državnu funkciju. Nisu rekli zašto to nisu odmah saopštili javnosti, iako su obavestili nadležne.

Zatim su pronašli još dokumenata u decembru i januaru u Bajdenovom domu u Vilmingtonu.

FBI je u toj kući u petak, u pretresu koji je trajao 13 sati, našao još više dokumenata, koji su odmah predati Sekretarijatu za pravosuđe, kazao je advokat Bele kuće Ričard Zauber.

Bela kuća sve vreme pokušava da napravi razliku između Bajdenovog postupanja sa dokumentima, i postupanja njegovog prethodnika Donalda Trampa u sličnoj situaciji, koji nije sarađivao sa nadležnima.

Portparol Bele kuće Sams je odbio, drugu nedelju zaredom, da odgovori na konkretna pitanja: Koliko je tačno dokumenata pronađeno? Da li će biti još pretraga drugih nekretnina koje je Bajden koristio? Ko plaća predsednikove advokate? Šta se nalazi u dokumentima i da li predsednik zna šta je njihov sadržaj?

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer uputila je novinare da pitanja postave savetnicima Bele kuće i zvaničnicima Sekretarijata za pravosuđe.

Još jedno pitanje na koje nije odgovorila, tokom dva uzastopna brifinga, jeste da li je i dalje sposobna da upravlja komunikacijom Bele kuće po tom pitanju.

Kritičari su optužili administraciju da nije transparentna, a novinari su tražili da se advokati Bele kuće pojave pred njima u javnosti kako bi postavljali pitanja.

Sams, koji predstavlja kancelariju savetnika Bele kuće, rekao je novinarima u konferencijskom pozivu samo po pozivu da administracija želi da dozvoli da se istraga nastavi bez privida mešanja.

Nova anketa, sprovedena tokom vikenda, pokazala je da 77% Amerikanaca veruje da je Donald Tramp postupio nepropisno u postupanju sa poverljivim dokumentima; 64% veruje da je to isto uradio i Bajden. Ali, kada su upitani koji je slučaj ozbiljniji, najveća grupa anketiranih - 43 odsto - rekla je da su Trampovi postupci izazvali veću zabrinutost.

Prošle godine, FBI je u pretresu Trampovog doma na Floridi, pronašao oko 300 dokumenata različitih nivoa poverljivosti.

Ta istraga je u toku.

XS
SM
MD
LG