Linkovi

Bela kuća o poverljivim dokumentima: Ne postoji evidencija poseta Bajdenovom domu u Delaveru


Vozilo Tajne službe parkirano na prilazu domu predsednika Džoa Bajdena, nakon što su poverljiva dokumenta navodno pronađena u njemu, u Vašingtonu, Delaver, 15. januara 2023.
Vozilo Tajne službe parkirano na prilazu domu predsednika Džoa Bajdena, nakon što su poverljiva dokumenta navodno pronađena u njemu, u Vašingtonu, Delaver, 15. januara 2023.

Kancelarija advokata Bele kuće saopštila je u ponedeljak da se u rezidenciji predsednika Džoa Bajdena u Vilmingtonu u Delaveru ne vodi evidencija posetilaca, što je osujetilo pokušaj republikanaca da se razotkrije ko je možda posetio kuću dok su tamo bili pohranjena poverljiva dokumenta.

U nedelju je kongresmen Džejms Komer, novi predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma, u pismu zatražio od Rona Klajna, Bajdenovog šefa kabineta Bele kuće, informacije o pretragama dokumenata u Bajdenovoj kancelariji u Pen Bajden centru za diplomatiju i globalno angažovanje u Vašingtonu i u Bajdenovom domu, uključujući spiskove onih koji su posetili rezidenciju otkako je on postao predsednik pre skoro dve godine.

"Kao i svaki predsednik tokom decenija moderne istorije, njegova lična rezidencija je lična", navodi se u saopštenju kancelarije advokata. "Ali po stupanju na dužnost, predsednik Bajden je obnovio normu i tradiciju vođenja dnevnika posetilaca Bele kuće, uključujući njihovo redovno objavljivanje, nakon što je prethodna administracija to bila okončala".

Tajna služba je takođe saopštila da, iako je bezbednosni protokol dodeljen domu predsednika, ne prati ko dolazi i odlazi.

"Ne vodimo samostalno sopstvene dnevnike posetilaca jer je to privatna rezidencija", rekao je portparol Tajne službe.

Nedavno osnaženi republikanci Predstavničkog doma tražili su više informacija o tome ko je mogao imati pristup poverljivim dokumentima iz vremena kada je Bajden bio potpredsednik SAD, što je završeno 2017. godine, a koji su otkriveni u njegovoj kancelariji istraživačkog centra u Vašingtonu gde je povremeno radio, kao i u njegovoj kući u Delaveru.

Bajden je rekao da je iznenađen što su bilo kakvi poverljivi dokumenti — ukupno oko 20 — pronađeni na lokacijama koje su povezane s njim.

Američki državni tužilac Merik Garland, najviši američki zvaničnik za sprovođenje zakona, imenovao je dva specijalna savetnika - jednog za istragu kako su Bajden i njegovi pomoćnici postupali sa poverljivim dokumentima dok je napuštao mesto potpredsednika, a drugog za istragu kako je bivši predsednik Donald Tramp uzeo više od 300 poverljive dokumente sa njim u Mar-a-Lago, njegovog odmarališta na obali okeana na Floridi, kada je bio završen njegov mandat predsednika pre dve godine.

Bajden je predao dokumenta pronađena na lokacijama koje su povezane s njim Nacionalnoj upravi za arhive i dokumenta, u skladu sa zakonom. U oba slučaja, dokumenta Trampa i Bajdena trebalo je da budu predata čim im je prestao mandat.

U međuvremenu, Tramp je, na zahtev Nacionalnog arhiva, vratio neka dokumenta mesecima nakon što je napustio funkciju, ali kada su zvaničnici posumnjali da ima više poverljivih materijala u Mar-a-Lagu, obezbedili su sudsko odobrenje za pretres imovine u avgustu i pronašli još na desetine dokumenata.

Komerov zahtev u nedelju za evidenciju posetilaca usledio je dan nakon što je Bela kuća saopštila da su Bajdenovi pomoćnici pronašli pet dodatnih stranica poverljivog materijala u njegovoj kući, pored ranijeg otkrića da su drugi dokumenta pronađeni u garaži rezidencije i u kancelariji u Vašingtonu koju je Bajden povremeno koristio pre kandidovanja za predsednika 2020.

Republikanci, koji su povratili tesnu kontrolu nad Predstavničkim domom na novembarskim nacionalnim izborima za kongres, napali su Bajdena što nije priznao postojanje poverljivih dokumenata iz vremena njegovog potpredsedničkog mandata do prošle nedelje, iako su ona pronađena u njegovoj kancelariji početkom novembra, upravo u danima pred izbore.

U intervjuu za CNN u nedelju, Komer je rekao da ne optužuje Bajdena za pogrešno činjenje, ali je dodao: "Optužiću Bajdenovu administraciju da nije transparentna" jer nije potvrdila da su poverljivi dokumenti otkriveni sve dok Si-bi-es njuz (CBS News) to nije prvi put objavio.

"Ovde je licemerje veliko", rekao je Komer o tome kako je Bajden napao Trampa zbog njegovog zadržavanja dokumenata, a zatim nije potvrdio svoje do nekoliko nedelja nakon izbora, čije je otkrivanje moglo da utiče na glasanje.

Bela kuća, nastojeći da umanji političke posledice od otkrivanja poverljivog materijala pronađenog na Bajdenovim lokacijama, napomenula je da u potpunosti sarađuje u istrazi oko tih dokumenata, dok je Tramp osudio istragu povodom materijala pronađenog u njegovom Mar-a-Lagu.

XS
SM
MD
LG