Linkovi

Demokratski zakonodavci kritikuju Bajdena posle otkrića poverljivih dokumenata


ARHIVA - Senator Dik Durbin, demokrata iz Ilinoisa, govori na kongresnom saslušanju sudije Ketandži Braun Džeksona, kandidatkinje za sudiju Vrhovnog suda, na Kapitol hilu, 22. marta 2022.
ARHIVA - Senator Dik Durbin, demokrata iz Ilinoisa, govori na kongresnom saslušanju sudije Ketandži Braun Džeksona, kandidatkinje za sudiju Vrhovnog suda, na Kapitol hilu, 22. marta 2022.

Nekoliko demokratskih članova Kongresa izrazilo je u nedelju kritike na račun predsednika Džoa Bajdena zbog načina na koji je postupao sa poverljivim materijalima, posle najnovijeg otkrića nekoliko dokumenata sa oznakom "strogo poverljivo".

Senator Dik Durbin je u intervjuu za CNN rekao da bi Bajdena trebalo da bude "stid zbog te situacije".

Durbin je rekao da iako ni Bajden, ni bivši predsednik Donald Tramp, nije trebalo da poseduju poverljiva dokumenta, "ono što se dogodilo i usledilo je značajno drugačije".

Poll: Majority of Americans Believe Biden, Trump Mishandled Classified Documents
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Bajdenov advokat rekao je u subotu da je FBI uzeo šest predmeta sa dokumentima označenim kao poverljiva iz Bajdenove kuće, posle ranijeg otkrića dokumenata koji datiraju iz vremena kad je Bajden bio potpredsednik, a koji su pronađeni u njegovoj bivšoj kancelariji u Pen Bajden centru u Vašingtonu.

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je Tramp uzeo na stotine zapisa za oznakom "strogo poverljivo"pošto mu je mandat istekao 2021. godine i da je bilo neophodno dobiti naloge za pretres kako bi se oni vratili, zato što se Tramp odupirao nalozima vlade da ih vrati.

"Nečuveno je to što se dogodilo", rekao je Durbin u nedelju. "Ali reakcija bivšeg predsednika i sadašnjeg predsednika ne mogu biti u oštrijoj suprotnosti".

Bajden je rekao novinarima ranije ovog meseca da je njegov tim "pronašao da je šačica dokumenata zavedena na pogrešnom mestu" i da su ih odmah predali odgovarajućim odeljenjima.

Senator Džo Mančin rekao je u nedelju za NBC da je teško poverovati da su i Bajden i Tramp u takvoj situaciji i da bi istrage specijalnog tužioca trebalo da budu završene pre nego što se požuri sa presudom.

"Da li je neko od njih naneo više štete? Da li su oboje otprilike isti - nisu izazvali nikakav problem - ili je jedan bezobzirniji i neodgovorniji od drugog", upitao je Mančin. "Ne mogu da odgovorim na to pitanje, ali mislim da će specijalni tužilac obaviti bolji posao od političara i političkog cirkusa koji će uslediti".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG