Linkovi

Bela kuća i dalje bez odgovora na pitanja o poverljivim dokumentima pronađenim kod Bajdena


Predsednik SAD Džo Bajden 16. januara 2023. u Vašingtonu
Predsednik SAD Džo Bajden 16. januara 2023. u Vašingtonu

BELA KUĆA -Bela kuća ponovo se suočava sa salvom kritika zbog objave da su advokati predsednika Džoa Bajdena pronašli i treći paket poverljivih dokumenata u njegovoj privatnoj kući.

Zvaničnici administracije naglašavaju da sarađuju sa istražiteljima i da su transparentni prema javnosti - suprotno od ponašanja bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Portparol Bele kuće Ian Sams odbio je da govori o detaljima, osim o nekoliko koje je administracija već objavila o nepoznatom broju dokumenata pronađenih u privatnim kancelarijama i kućama koje koristi predsednik SAD.

"Iako nismo u mogućnosti da obelodanimo brojne činjenice dok traje istraga, veoma smo otvoreni u saradnji sa Sekretarijatom za pravosuđe. I to je snažan kontrast. Slušate republikance u Predstavničkom domu koji sada glume da su besni zbog objavljivanja informacija i transparentnosti", kaže Sams.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer ranije je rekla da Bela kuća neće objavljivati detalje o slučaju dok je istraga u toku.

Prošle nedelje, sekretar za pravosuđe Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca koji će istražiti Bajdenovo potencijalno pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima.

Advokat Bele kuće Ričard Zauber rekao je u saopštenju u subotu da su zvaničnici pronašli šest stranica poverljivih dokumenata u Bajdenovoj privatnoj biblioteci u njegovom domu u Vilmingtonu, Delaveru. On je naveo da su ti dokumenti odmah predati Sekretarijatu za pravosuđe.

Poverljiva dokumenta pronađena su u decembru i u garaži Bajdenove kuće u Vilmingtonu, a u novembru u njegovoj kancelariji u Pen Bajden centru u Vašingtonu.

Bajden je rekao, posle otkrića prvog paketa dokumenata, da je iznenađen što su kod njega bili bilo kakvi zvanični papiri.

„Ali ne znam šta je u dokumentima“, dodao je on.

Nadležni organi su ranije preuzeli oko 300 dokumenata različitih nivoa poverljivosti iz Trampove vile na Floridi.

Pitanja bez odgovora

Bela kuća nije dala odgovore na neka važna pitanja: zašto su danima ili nedeljama kasnili sa objavljivanjem da su otkriveni dokumenti, koji su bili krijerijumi za pretragu, da li je pretraga završena, šta se nalazi u samim dokumentima, koliko ih ima i da li bi Bajden pristao na razgovor sa specijalnim tužiocem ako bude pozvan.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži pokušao da uporedi svoj slučaj sa Bajdenovim, rekavši da „nije učinio NIŠTA loše [i] da kao predsednik ima pravo da skine oznaku poverljivosti sa dokumenata".

Tramp je dodao da je čuvao dokumente na sigurnom i da je „Mar-a-Lago dobro obezbeđen objekat, sa sigurnosnim kamerama svuda, i nadgledan od strane osoblja tajne službe.”

Republikanci su najavili brzu reakciju.

"Predsednik Bajden je tri puta udario na transparentnost i brzo ćemo na to odgovoriti revizijom u Kongresu. Bela kuća, Nacionalni arhiv i Sekretarijat za pravosuđe nisu na vreme informisali Kongres i američki narod o pogrešnom rukovanju poverljivim dokumentima", kazao je predsednik Odbora za nadzor i odgovornost, republikanac Džejms Komer.

Na pitanje da li bi Bela kuća sarađivala sa Kongresom, portparol Sams je rekao da "će doneti odluku u dogledno vreme".

Volter Šaub iz Projekta vladinog nadzora, rekao je za Glas Amerike da je, iako je administracija dobro postupila kada je odmah obavestila zvaničnike Sekretarijata za pravosuđe, možda trebalo bolje da komunicira sa javnošću.

"U najmanju ruku, trebalo je da budu tu sa svim relevatnim detaljima kada su mediji prvi put objavili da su otkriveni Bajdenovi dokumenti. Može se razumeti zbog čega javnost nije odmah obaveštena, ali u nekom momentu je adminstracija trebalo da izađe sa informacijama. Bilo bi lepo da je administracija pre medija objavila da su pronađeni dokumenti. Ovako je izigrano poverenje javnosti".

Bela kuća je saopštila da je Bajdenova administracija svesna svoje odgovornosti da obavesti javnost, ali je istakla da postoje pravni razlozi zbog čega to nije učinila.

„Razumemo da postoji tenzija između potrebe da se sarađuje sa tekućom istragom i opravdanih zahteva javnosti za dodatnim informacijama“, rekao je Sams.

Džordan Štraus, bivši zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe i bivši službenik u Beloj kući, rekao je da se često dešava da javnost sazna o nekoj istrazi kada je ona već u toku.

Skreće pažnju i na to da neki dokumenti, koji datiraju iz vremena kada je Bajden bio potpredsednik, možda više nisu poverljivi.

"Verujem da predsednikovi advokati sami sprovode veoma detaljnu istragu kako bi pokušali da otkriju šta se dogodilo, i verovatno ne žele da dele informacije dok to definitivno ne utvrde", rekao je. „A to nije kratak proces".

XS
SM
MD
LG