Linkovi

Bela kuća još pod pritiskom zbog poverljivih dokumenata


Pripadnici Tajne službe i njihovo parkirano vozilo na prilazu koji vodi do kuće predsednika Džoa Bajdena, u Vilmingtonu, u Delaveru, 15. januara 2023. (Foto: Reuters/Joshua Roberts)
Pripadnici Tajne službe i njihovo parkirano vozilo na prilazu koji vodi do kuće predsednika Džoa Bajdena, u Vilmingtonu, u Delaveru, 15. januara 2023. (Foto: Reuters/Joshua Roberts)

Predsednik Džo Bajden suočava se sa istragom Sekretarijata za pravosuđe posle prošlonedeljnih otkrića da su poverljiva dokumenta pronađena u njegovoj kući i nekadašnjoj privatnoj kancelariji u vašingtonskom institutu "Pen Bajden Centar".

Bila je to teška nedelja za Belu kuću od kada je objavljeno da su dokumenta iz vremena Obamine administracije, u kojoj je Bajden bio potpredsednik, označena kao poverljiva, pronađena u predsednikovom tink-tenku u Vašingtonu još 2. novembra, odnosno pre izbora za Kongres.

“Što se tiče tog pravnog pitanja, uputiću vas na kancelariju pravnog savetnika Bele kuće. Ne bih da ulazim u to" , izjavila je sekretarka za medije Bele kuće Karin Žan-Pjer, koja je obećala transparentnost, ali je istovremeno odbila da novinarima pruži više detalja, pozivajući se na istragu Sekretarijata za pravosuđe - koja je u toku.

Bela kuća još pod pritiskom zbog poverljivih dokumenata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Stručnjaci kažu da je nepravilno rukovanje poverljivim dokumentima čest problem u zemlji u kojoj nekoliko miliona zvaničnika ima pristup poverljivim podacima. Situacije kada su prekršena pravila se obično rešavaju na administrativnom nivou.

Mark Zaid, pravnik i stručnjak za nacionalnu bezbednost, smatra da je pravna odgovornost predsednika Bajdena izuzetno mala, ili nepostojeća, sve dok su činjenice ovakve kakve jesu.

"Zato je trenutno najvažniji aspekt – komunikacija sa javnošću. Činjenica da nije obelodanjeno drugo otkriće dokumenata u predsednikovoj kući kada su znali da se to dogodilo, jer se dogodilo četiri nedelje ranije, to je neverovatan gaf" , istakao je Zaid.

Prošle nedelje, sekretar za pravosuđe Merik Garland imenovao je Roberta Hura kao specijalnog tužioca da nadgleda istragu. Hur je bivši savezni tužilac koga je na taj položaj nominovao tadašnji predsednik Donald Tramp, koji je takođe pod istragom zbog optužbi da je pogrešno rukovao poverljivim dokumentima. FBI je pronašao desetine klasifikovanih dokumenata u Trampovoj rezidenciji Mar-a-Lago u avgustu, pošto je dobio sudski nalog za pretres. Prethodno je Tramp mesecima ignorisao zahteve da ih preda.

Republikanci optužuju Bajdena i demokrate za dvostruke standarde.

“Kritikovao je predsednika Trampa. Da li je iskoristio Sekretarijat za pravosuđe da se izvrši racija na kuću predsednika Trampa? Da li je mislio da je to u redu? Znali su da se to dogodilo sa predsednikom Bajdenom i pre izbora, ali su to sakrili od američke javnosti", upitao je Predsedavajući predstavničkog doma Kevin Mekarti.

Republikanci, koji sada imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu, obećali su da će i sami istražiti slučaj, uključujući moguću štetu nanetu nacionalnoj bezbednosti. Bela kuća je odbacila ideju da su američki saveznici zabrinuti da administracija ne ume sa sačuva državne tajne.

Džon Kirbi, savetnik za nacionalnu bezbednost, naglasio je da "američke saveznike i partnere mnogo više brinu zajedničke pretnje i izazovi sa kojima se suočavamo širom sveta, bilo da je to ruska agresija na Ukrajinu ili agresivnost Kine u Indo-pacifičkom regionu”.

XS
SM
MD
LG