Linkovi

Rusija, potresena ukrajinskim napadom, mogla bi da intenzivira napade dronovima


Ekipe raščišćavaju ruševine zgrade u Makivki u kojoj su bili smješteni ruski vojnici (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
Ekipe raščišćavaju ruševine zgrade u Makivki u kojoj su bili smješteni ruski vojnici (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Ekipe hitne pomoći u utorak su pretraživale ruševine zgrade pogođene u ukrajinskom raketnom napadu, u kojem je prema najnovijim podacima ruskog ministarstva odbrane poginulo 89 ruskih vojnika smještenih u tom objektu. Riječ je najnovijem udarcu za ratnu strategiju Kremlja, dok Ukrajina navodi da bi taktika Moskve mogla da se promijeni, prenosi agencija Asošijeted pres.

Na snimku AP-a sa lica mjesta u Makijevki, gradu u istočnom regionu Donjeck kojeg su djelimično okupirale ruske snage, vide se građevinski kranovi i kako radnici uklanjanju velike komade betona.

U napadu, koji se dogodio proteklog vikenda, ukrajinske snage ispalile su rakete iz lansera HIMARS američke proizvodnje, navelo je rusko ministarstvo odbrane.

Riječ je o jednom od najsmrtonosnijih napada na ruske snage od početka invazije prije više od 10 mjeseci, koji je pokrenuo lavinu kritika u Rusiji zbog načina vođenja rata.

U saopštenju ruskog ministarstva nije iznijeto mnogo detalja o napadu u kojem je, prema nepotvrđenim izvještajima, bilo mnogo više žrtava,

Ukrajinske oružane snage tvrdile su u nedelju da je u zgradi u Makijevki, u kojoj je nekada bio stručni koledž, poginulo oko 400 ruskih regruta i 300 povrijeđeno. AP nije mogao da potvrdi te informacije iz nezavisnih izvora. U ruskom saopštenju se navodi da se napad dogodio u području Makivke, ali se ne pominje zgrada stručna škole.

Na satelitskim snimcima koje je AP analizirao vide se posledice napada. Na snimku iz 20. decembra zgrada je i dalje neoštećena, dok se 2. januara vide ruševine.

U utorak su u dva ruska grada održana bdenja za poginule vojnike, prenijela je državna agencija RIA Novosti.

U Samari, na jugozapadu Rusije, stanovnici su se okupili na pravoslavnoj službi za stradale, posle kojeg je održan minut ćutnje, a cvijeće položeno na lokalni ratni spomenik iz sovjetskog doba, prenijela je RIA.

Prema nepotvrđenim izvještajima medija na ruskom jeziku, žrtve su bili regruti iz tog regiona.

Dok sukobi traju mnogo duže nego što je Kremlj očekivao, ruski predsjednik Vladimir Putin razmatra načine da povrati zamah. Putinov plan, prema ukrajinskim zvaničnicima, je da intenzivira bombardovanje ukrajinske teritorije iranskim eksplozivnim dronovima.

“Imamo informaciije da Rusija planira dugotrajni napad dronovima", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju u ponedeljak.

Kada je riječ o ruskoj vojsci, eksplozivni dronovi su jeftino oružje koje takođe unosi strah među ukrajinske snage i civile. SAD i njihovi saveznici spore se sa Iranom zbog navodne uloge Teherana u snabdijevanju Moskve dronovima.

Institut za ratne studije saopštio je da Putin pokušava da ojača podršku za svoju strategiju među ključnim figurama u Rusiji.

"Ruska vazdušna i raketna kampanja protiv Ukrajine vjerovatno ne izaziva željene informacione efekte među ruskim nacionalistima. Takvi duboki vojni neuspjesi nastaviće da komplikuju Putinove napore da umiri rusku proratnu zajednicu i zadrži dominatni narativ u domaćem informacionom prostoru", saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Putinovo dodatno oslanjanje na dronove možda mu neće pomoći da ostvari svoje ciljeve, s obzirom na to da Kijev tvrdi da je veoma uspješan u njihovom obraranju. Međutim, namjera je da se iscrpi ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Tokom prva dva dana nove godine, koju su obilježili neumoljivi napadi dronovima na ukrajinske gradove i energetsku infrastrukturu, ukrajinske snage oborile su više od 80 dronova iranske proizvodnje, saopštio je Zelenski.

Od septembra, ukrajinske oružane snage oborile su gotovo 500 dronova, ustvrdio je u u utorak portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Inat.

U međuvremenu, u ruskom raketnom napadu na grad Družkivka u Donjecku povrijeđene su dvije osobe, saopštio je u utorak zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko.

Ruska vojska u utorak je priznala da je izvela napade na Družkivku i Kramatorsk, takođe u Donjecku. Ministarstvo odbrane ustvdilo je da je uništilo četiri HIMARS lansera, što međutim nije potvrđeno iz nezavisnih izvora.

U napadu u Družkivki lakše je povrijeđen i novinar njemačkog Bilta. Zvaničnici su saopštili da je uništena arena za hokej za koju se navodi da je najveća škola za hokej i klizanje u Ukrajini.

U djelovima južnog regiona Herson, u ruskom granatiranju su ubijene dvije osobe i povrijeđeno 9, saopštio je ukrajinski guverner Jaroslav Januševič u utorak i dodao da su ruske snage gađale grad Herson 32 puta u ponedeljak.

Takođe je dodao da su dvije osobe stradale u Hersonskoj oblasti u utorak, nakon što su vozilom naletjeli na minu koju su ostavile ruske trupe tokom povlačenja.

Jedan civil je poginuo a dva ranjena u utorak ujutro u ruskom napadu na grad Kurakove u Donjecku, gdje je pogođeno stambeno područje, naveo je lokalni guverner Pavlo Kirilenko.

XS
SM
MD
LG