Linkovi

Moskva oborila ukrajinski dron na aerodromu na jugu Rusije


JUkrajinski vojnik prati snimak sa drona iz podzemnog komandnog centra u Bahmutu u regionu Donjecka, 25. decembra 2022. (Foto AP /Libkos)
JUkrajinski vojnik prati snimak sa drona iz podzemnog komandnog centra u Bahmutu u regionu Donjecka, 25. decembra 2022. (Foto AP /Libkos)

Dron za koji se veruje da je ukrajinski preleteo je nekoliko stotina kilometara u ruskom vazdušnom prostoru i izazvao smrtonosnu eksploziju u glavnoj bazi za strateške bombardere Moskve.

Rusija je saopštila da je oborila dron, koji se srušio na bazu Engels, pri čemu su poginula tri vojnika. U skladu sa svojom uobičajenom politikom kada je reč o incidentima unutar Rusije, Ukrajina nije želela da komentariše događaj.

Baza u kojoj je glavni aerodrom sa koga poleću bombarderi za koje Kijev kaže da ih je Moskva koristila proteklih meseci u napadima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, nalazi se stotinama kilometara daleko od ukrajinske granice.

Napad 5. decembra na istu bazu, kako se veruje takođe dronom, prema brojnim ocenama je pokazao da postoji "rupa" u ruskoj vazdušnoj odbrani, a današnji napad pokazuje da Moskva još nije rešila taj problem.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da nijedan od ruskih aviona nije oštećen, ali prema navodima na ruskim i ukrajinskim društvenim mrežama, uništeno je nekoliko aviona. Rojters nije mogao da nezavisno potvrdi te izveštaje.

Kako rat ulazi u 11. mesec, ruski predsednik Vladimir Putin bio je domaćin liderima drugih bivših sovjetskih država u Sankt Petersburgu u ponedeljak, na samitu Zajednice nezavisnih država. U obraćanju koje je prenosila televizija, Putin nije direktno komentarisao rat, ali je rekao da se pretnje bezbednosti i stabilnosti evroazijskog regiona nastavljaju.

"Nažalost, pretnje i izazovi u ovom području, a posebno spoljne pretnje, samo rastu svake godine", izjavio je. "Takođe nažalost moramo da priznamo da postoje nesuglasice među članicama Zajednice".

Božićna poruka ukrajinskog lidera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio se u nedelju svima onima koji "čine sve da bismo mogli da živimo" pošto je u nedelju čestitao Božić u svom noćnom video obraćanju.

Među onima kojima se zahvalio bili su i vojnici na bojnom polju koji nastoje da pomere liniju fronta, komunalni radnici, volonteri, medicinske sestre i svo medicinsko osoblje, prosvetni radnici i IT stručnjaci i svi koji pomažu ukrajinskom otporu Rusiji.

Zelenski je takođe zahvalio novinarima koji šire istinu, kao i liderima i ljudima sveta koji podržavaju Ukrajinu.

Takođe je pozvao na oprez.

"Ove godine je ostalo još samo nekoliko dana. Moramo biti svesni da će naš neprijatelj pokušati da nam ovo vreme učini mračnim i teškim", rekao je Zelenski. Rusija je ove godine izgubila sve što je mogla. Ali gubitke pokušava da nadoknadi likovanjem svojih propagandista nakon raketnih udara na našu zemlju, na naš energetski sektor... Znam da nas mrak neće sprečiti da okupatore povedemo u nove poraze", dodao je on.

Putin: Rusia spremna za pregovore, ali...

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u nedelju za državnu televiziju Rusija 1 da je njegova zemlja spremna da pregovara sa svim stranama uključenim u rat u Ukrajini, ali da su Kijev i njegovi zapadni pristalice odbili da se uključe u pregovore.

Kremlj, koji je izvršio invaziju na Ukrajinu 24. februara, rekao je da će se boriti dok se ne ostvare svi njeni ciljevi, dok je Kijev rekao da se neće smiriti sve dok svaki ruski vojnik ne bude izbačen sa cele ukrajinske teritorije, uključujući Krim, koji je Rusija nelegalno anektirala 2014. godine.

"Spremni smo da pregovaramo sa svima koji su uključeni o prihvatljivim rešenjima, ali to je na njima — nismo mi ti koji odbijaju da pregovaraju, oni to jesu", rekao je Putin u intervjuu.

Mihail Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog, rekao je da Putin treba da se vrati u realnost i da prizna da je Rusija ta koja ne želi da pregovara.

"Rusija je sama napala Ukrajinu i ubija građane", naveo je Podoljak na Tviteru. "Rusija ne želi pregovore, ali pokušava da izbegne odgovornost".

On je ponovio procenu američke obaveštajne agencije CIA, objavljene ranije u decembru, da Rusija još uvek nije ozbiljna u pogledu stvarnih pregovora o okončanju rata.

Putin je ustvrdio da je Rusija delovala u "pravom smeru" u Ukrajini jer Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, pokušava da pocepa Rusiju. Vašington poriče da planira raspad Rusije.

"Verujem da delujemo u pravom smeru; branimo naše nacionalne interese, interese naših građana, našeg naroda. I nemamo drugog izbora osim da zaštitimo naše građane", rekao je Putin.

Ranije u nedelju, papa Franja je održao svoje tradicionalno božićno obraćanje iz bazilike Svetog Petra u Vatikanu, opisujući ruski rat u Ukrajini kao "besmislen" i pozivajući na prekid sukoba.

U izveštaju su korišeni materijali Asošijeted presa, Rojtersa i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG