Linkovi

Ukrajinski šef diplomatije za AP: Kijev želi mirovni samit u februaru


Ukrajinski ministar Dmitro Kuleba u intervjuu agenciji Asošijeted pres u Kijevu, 26. decembra 2022.
Ukrajinski ministar Dmitro Kuleba u intervjuu agenciji Asošijeted pres u Kijevu, 26. decembra 2022.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da njegova zemlja želi da učestvuje u samitu o završetku rata, ali da ne očekuje da će Rusija učestvovati u njemu.

Kuleba je za agenciju Asošijeted pres izjavio da njegova vlada želi da se u naredna dva meseca održi "mirovni" samit čiji bi posrednik bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Kuleba je izjavio da pre direktnih razgovora njegove zemlje sa Moskvom, Rusija mora da se suoči sa tribunalom za ratne zločine. Rekao je, međutim, da druge zemlje imaju punu slobodu da razgovaraju sa Rusima, kao što je bio slučaj kada je postignut dogovor o izvozu žitarica između Turske i Rusije.

Intervju AP-a pruža uvid u to kako Ukrajina zamišlja kraj rata sa Rusijom, iako bi meseci mogli da prođu do eventualnih mirovnih pregovora, koji će u velikoj meri zavisiti od složenih međunarodnih razgovora.

Kuleba je takođe izjavio da je "apsolutno zadovoljan" rezultatima posete predsednika Volodimira Zelenskog Sjedinjenim Državama prošle nedelje, i otkrio da je američka vlada napravila poseban plan da raketni sistem Patriot bude spreman da postane operativan u toj zemlji za manje od šest meseci. Obuka obično traje do godinu dana.

Tokom intervjua koji je snimljen u Ministarstvu spoljnih poslova u Kijevu, Kuleba je izjavio da će Ukrajina uraditi "sve što može da pobedi u ratu 2023".

"Svaki rat se završava putem diplomatije", rekao je. "Svaki rat se završava kao rezultat akcija preduzetih na bojnom polju, i za pregovaračim stolom".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je prošle nedelje izjavio da nijedan ukrajinski mirovni plan ne može da uspe a da ne uzme u obzir "realnosti današnjice koje ne mogu da budu ignorisane", što se odnosi na zahtev Moskve da Ukrajina prizna ruski suverenitet na Krimskim poluostrvom, koje je Moskva anektirala 2014. godine, kao i drugim teritorijama koje je osvojila.

Kuleba kaže da bi ukrajinska vlada volela da se "mirovni" samit održi do kraja februara.

“Ujedinjene nacije bi bile najbolje mesto za održavanje tog samita, jer se ne radi o usluzi bilo kojoj zemlji. Poenta je da svi budu zainteresovani da učestvuju".

Na samitu Grupe 20 u Baliju u novembru, Zelenski je putem video linka predstavio mirovnu formulu u deset stavki koja obuhvata ponovno uspostavljanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta, povlačenje ruskih trupa, puštanje na slobodu svih zatvorenika, otvaranje tribunala koji će suditi odgovornima za agresiju, kao i bezbednosne agarancije za Ukrajinu.

Na pitanje da li će pozvati Rusiju na samit, rekao je da Moskva prvo mora da se suoči sa tužbama za ratne zločine pred međunarodnim sudom. "To je jedini način na koji mogu da budu pozvani", izjavio je Kuleba.

ARHIVA: Policija radi na identifikaciji civili ubijenih tokom ruske okupacije Buče u Ukrajini, 6. aprila 2022.
ARHIVA: Policija radi na identifikaciji civili ubijenih tokom ruske okupacije Buče u Ukrajini, 6. aprila 2022.

Što se tiče uloge Generalnog sekretara UN, Kuleba je izjavio: "On se pokazao kao efikasan posrednik, efikasan pregovarač, i što je najvažnije čovek od principa i integriteta. Zato bismo pozdravili njegovo aktivno učešće."

Kancelarija portparola Generalnog sekretara nije odmah komentarisala ukrajinski predlog. Drugi svetski lideri su takođe ponudili da budu posrednici u mirovnom procesu, kao što je slučaj sa zvaničnicima Turske i Saudijske Arabije.

Ukrajinski šef diplomatije još jednom je odbio da prida veći značaj komentarima ruskih zvaničnika da su spremni za razgovore.

“Oni (Rusi) redovno kažu da su spremni za pregovore, što nije tačno, jer sve što rade na bojnom polju pokazuje suprotno", rekao je.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pre nekoliko dana izjavio da je njegova zemlja spremna da razgovara o kraju rata u Ukrajini, ali je aludirao da su Ukrajinci ti koji odbijaju taj korak. Uprkos Putinovim komentarima, ruske snage nastavljaju da napadaju Ukrajinu - što je znak da se do mira neće doći tako brzo.

Poseta Zelenskog Sjedinjenim Državama je bila njegova prva poseta inostranstvu od kad je rat počeo 24. februara. Kuleba je pohvalio napore Vašingtona i podvukao koliko je važna bila ta poseta.

“Ona pokazuje koliko su SAD značajne za Ukrajinu ali takođe koliko je Ukrajina važna Sjedinjenim Državama", izjavio je Kuleba, koji je bio deo delegacije koja je posetila Vašington.

Tokom posete, Ukrajina je osigurala novi paket američke pomoći u vrednosti od 1,8 milijarde dolara, što uključuje i protivraketni sistem Patriot.

Kuleba je izjavio da taj potez "otvara vrata drugim zemljama da učine isto."

Kako je dodao, američka vlada je razvila program da se obuka u upravljanju tim raketnim sistemom obavi brže nego što je uobičajeno, "bez bilo kakvog oštećenja kvaliteta upotrebe tog oružja na bojnom polju."

Dok nije pomenuo konkretan vremenski rok, Kuleba je izjavio da će obuka trajati "znatno manje od šest meseci". Dodao je da će se trening obavljati van Ukrajine.

Tokom ruskog kopnenog i vazdušnog rata u Ukrajini, Kuleba je bio drugi čovek zemlje, posle Zelenskog, u prenošenju poruka i potreba Ukrajine međunarodnoj publici, bilo preko objava na Tviteru ili na sastanku sa stranim zvaničnicima.

U ponedeljak, Ukrajina je apelovala na članice UN da Rusiji ukinu status trajne članice Saveta bezbednosti i da je isključe iz svetske organizacije. Kuleba je izjavio da su se "dugo spremali za taj korak kako bi razotkrili rusku obmanu i lišili je statusa članice."

Ministarstvo spoljnih poslova navodi da Rusija nikada nije prošla potrebnu pravnu proceduru da zauzme mesto SSSR-a u Savetu bezbednosti posle raspada Sovjetskog saveza.

“Ovo je početak jedne teške bitke, ali mi ćemo je voditi jer ništa nije nemoguće", izjavio je Kuleba za AP.

XS
SM
MD
LG