Linkovi

SAD: Iranci pomagali Rusima na Krimu da napadnu Ukrajinu dronovima


ARHIVA - Vatrogasci gase požar u zgradi u Kijevu posle ruskog napada bespilotnim letelicama (Foto: AP/Roman Hrytsyna)
ARHIVA - Vatrogasci gase požar u zgradi u Kijevu posle ruskog napada bespilotnim letelicama (Foto: AP/Roman Hrytsyna)

Sjedinjene Države saopštile su u četvrtak da veruju da su iranske vojne snage pomagale ruskim vojnicima da koriste iranske dronove za napade na Ukrajinu. Zapadne zemlje su zbog toga uvele sankcije Teheranu.

Dronovi su upotrebljeni u ruskim napadima u kojima su uništene ukrajinske elektrane i druga infrastruktura.

"Rusko vojno osoblje na Krimu upravljalo je iranskim bespilotnim letelicama i koristilo ih za napade širom Ukrajine, uključujući i na Kijev. Procenjujemo da je iransko vojno osoblje bilo na Krimu da pomogne Rusiji u tim operacijama", rekao je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Ruska ministarstva odbrane i spoljnih poslova nisu odgovorili na zahtev agencije Rojters za komentar. Teheran je demantovao da su dronovi iranske proizvodnje.

Evropska unija usaglasila je nove mere protiv Irana zato što je Rusiju snabdevao dronovima, dok je Britanija uvela sankcije iranskim visokim vojnim zvaničnicima i kompaniji za koju se navodi da je povezana sa isporukama iranskih bespilotnih letelica Moskvi. Nove sankcije protiv Teherana razmatra i Vašington.

Stanovnici Kijevskog regiona pale sveće posle restrikcija struje (Foto: AP/Emilio Morenatti)
Stanovnici Kijevskog regiona pale sveće posle restrikcija struje (Foto: AP/Emilio Morenatti)

Ukrajinci su se u četvrtak suočili sa prvim planiranim nestancima struje od početka rata i pripremali se za nove restrikcije nakon što je u ruskim vazdušnim napadima uništena infrastruktura, dok ukrajinske snage napreduju ka gradu Herson.

Ukrajina uspešno vodi kontraofanzivu protiv ruskih snaga na istoku i jugu, ali se suočava sa problemima zbog ruskih raketnih napada na energetsku mrežu i drugu infrastrukturu, prenosi agencija Rojters.

"Rusi su izvršili invaziju na našu zemlju, ima mnogo besa protiv ruskih lidera i građana. Međutim, spremni smo za restrkcije. Imamo sveće, agregate. Ukrajina je spremna za pobedu", kaže za Rojters stanovnik Kijeva Mihailo Holovnenko.

Štednja u Ukrajini nakon ruskih napada na infrastrukturu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da koristi energiju i glad kao oružje.

"Taktika razaranja svega neće pomoći Ukrajini da pobedi u ratu. Samo će ojačati jedinstvo i odlučnost Ukrajine i njenih partnera", rekao je Šolc u obraćanju nemačkom parlamentu.

Dmitri Medvedev, zamenik Saveta za bezbednost, rekao je da je Šolc poslednja osoba koja bi trebalo da iznosi te optužbe.

"Nemački kancelar je zaboravio naacističku prošlost svoje zemlje i 30 miliona stanovnika Sovjetskog Saveza koji su ubijeni ili su umrli od gladi i hladonoće tokom rata", poručio je Medvedev.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ponovo napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu, u okviru strategije koju sprovodi od imenovanja Sergeja Surovikina - koji je u ruskim medijima poznat pod nadimkom "general armagedon" zbog navodnih oštrih stavova - za komandanta, kako je Moskva naziva, "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Prema izveštajima novinara agencije Rojters, pet dronova u četvrtak je pogodilo lučki grad Mikolajev, ali još nije poznato gde su bile eksplozije.

U međuvremenu, stanovnici širom Ukrajine pokušavaju da se prilagode restrikcijama, koje je vlada uvela prvi put od početka invazije 24. februara, a nakon niza napada u kojima je pogođena trećina elektrana.

Ukrajinski ministar energije Herman Haluščenko rekao je za ukrajinske medije da vlada pokušava da smanji upotrebu energije za 20 odsto, te da je Rusija od 10. oktobra izvela više od 300 vazdušnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

"Vidimo dobrovoljno smanjenje (upotrebe električne energije). Međutim, kada to nije dovoljno, primorani smo da uvodimo restrikcije", rekao je Haluščenko.

U gradovima kao što su Kijev i Harkov najavljena su ograničenja na upotrebu javnog saobraćaja na struju, kao što su trolejbusi, dok vozovi i podzemna železnica ređe saobraćaju. U severoistočnom regionu Sumi, na granici sa Rusijom, celi dan - od 7 ujutro do 11 uveče - će biti bez vode, transporta i uličnog osvetljenja.

"Potrebno nam je vreme da obnovimo elektrane, potreban nam je predah od potrošača", rekao je za ukrajinsku televiziju Volodimir Kudritski, direktor ukrajinske elektroprivrede.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je građanje u obraćanju kasno u sredu, da štede energiju.

On je rekao da vlada radi na stvaranju "mobilnih tačaka napajanja za kritičnu infrastrukturu u gradovima i selima".

Ukrajinski operater električne mreže rekao je da će ograničenja u snabdevanju biti na snazi od 7 do 23 sata, i da će, kako se približavaju hladniji meseci, možda morati da preduzme takve korake ponovo u budućnosti.

Kontroverza o dronovima

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs u četvrtak je rekao da su SAD utvrdile da su iranske vojne snage na Krimu pomagale ruskoj vojsci da upravlja dronovima kojima su izvedeni napadi širom Ukrajine.

Savet bezbednosti UN sastao se u sredu iza zatvorenih vrata na zahtev Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske kako bi razgovarali o pitanju upotrebe dronova iranske proizvodnje u Rusiji u ratu u Ukrajini.

Vašington, London i Pariz kažu da isporuka Teherana ovih bespilotnih letelica Rusiji predstavlja kršenje Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN, koja dozvoljava prenos ograničenih artikala u ili iz Irana samo kada to, od slučaja do slučaja, odobri SB. Takvo odobrenje nije traženo.

"Imali smo vrlo jasne indikacije da su dronovi isporučeni iz Irana u Rusiju i da su korišćeni u Ukrajini", rekao je francuski ambasador Nikola de Rivijer novinarima napuštajući sastanak. "Ovo je kršenje Rezolucije 2231".

"Očekujemo da će ovo biti prvi od mnogih razgovora u UN o tome kako da se Iran i Rusija pozovu na odgovornost za nepoštovanje obaveza koje je nametnuo Savet bezbednosti UN", rekao je Nejt Evans, portparol Misije SAD pri Ujedinjenim nacijama.

"Kao što je istaknuto tokom današnjeg sastanka, postoji dovoljno dokaza da Rusija koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje u okrutnim i namernim napadima na narod Ukrajine, uključujući civile i kritičnu civilnu infrastrukturu", dodao je on, "kršeći odredbe rezolucije Saveta bezbednosti UN".

Ukrajinski zvaničnici su rekli da su dronovi korišćeni u talasima napada tokom prošle nedelje, uključujući i prestonicu Kijev, iranske bespilotne letelice Šahed-136, koje je Rusija koristila za nošenje eksploziva i udaranje u mete.

Arhiva - Dron snimljen u letu nekoliko sekundi pre udara u zgrade u Kijevu, Ukrajina, 17. oktobra 2022.
Arhiva - Dron snimljen u letu nekoliko sekundi pre udara u zgrade u Kijevu, Ukrajina, 17. oktobra 2022.

Iranski ambasador u UN rekao je novinarima da njegova vlada kategorički odbacuje "neosnovane i nepotkrijepljene tvrdnje", za koje je rekao da su deo kampanje dezinformacija protiv njegove vlade.

"Razočaravajuće je što nastavljaju sa svojom političkom agendom. Ove države pokušavaju da pokrenu kampanju dezinformacija protiv Irana i daju pogrešno tumačenje Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti kako bi pogrešno uspostavile vezu između svojih neosnovanih optužbi protiv Irana i ove rezolucije", rekao je ambasador. rekao je Amir Saeid Iravani.

Zamenik izaslanika Rusije u UN rekao je novinarima da su optužbe "neosnovane", da nije bilo transfera oružja u suprotnosti sa rezolucijom i da iranski dronovi nisu isporučeni Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

"Preporučio bih vam da ne potcenjujete tehnološke mogućnosti ruske industrije dronova", rekao je Dmitrij Poljanski. "Mogu vam reći da znamo šta radimo i znamo kako to da uradimo".

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je samo u protekloj sedmici više od 100 dronova iranske proizvodnje naletelo na elektrane, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, stambene zgrade, mostove i druge mete u urbanim područjima.

Dopisnica Glasa Amerike iz Ujedinjenih nacija Margaret Bešer doprinela je ovom članku. U izveštaju su korišćene neke informacije pristigle od Asošiejted presa, agencije Frans pres i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG