Linkovi

Zelenski: Rusija planira dugu kampanju napada dronovima


Uništeno odeljenje dečje bolince u Hersonu, 1. januar 2023.
Uništeno odeljenje dečje bolince u Hersonu, 1. januar 2023.

KIJEV -Rusija je u ponedeljak ponovo dronovima gađala infrastrukturu u glavnom gradu Ukrajine i drugom oblastima. Ukrajinska vojska je saopštila da je uspela da obori svih 39 dronova iranske proizvodnje u napadu koji su nazvali "masovnim". Rečeno je da su 22 drona oborena iznad Kijeva.

Pošto je ispalila desetine raketa u novogodišnjoj noći, Rusija je lansirala desetine iranskih dronova 1. i 2. januara. Kijev je saopštio da su treću noć napada oboreni svi dronovi zahvaljujući poboljšanoj PVO.

"Dronovi, projektili, sve ostalo neće im pomoći. Zato što smo ujedinjeni. Njih ujedinjuje samo strah", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je kasniije, u redovnom večernjem obraćanju, rekao da Rusija planira dugotrajnu kampanju napada iranskim dronovima da bi "iscrpela" ukrajnski "narod, protivvazdušnu odbranu, energiju".

Ruski predsednik Vladimir Putin je u novogodišnjem obraćanju nagovestio da neće odustati od napada na Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin u novogodišnjem obraćanju
Ruski predsednik Vladimir Putin u novogodišnjem obraćanju

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je zbog udara nestalo struje i grejanja.

„U gradu ima nestanka struje“, objavio je na Telegramu. Ranije je rekao da je jedna osoba ranjena ruševinama uništenog drona koji je udario u put i oštetio zgradu u severoistočnom delu prestonice.

Američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit Brink je napisala na Tviteru da je Rusija "hladno i kukavički napala Ukrajinu u ranim satima Nove godne".

"Ali izgleda da Putin i dalje ne razume da su Ukrajinci napravljeni od gvožđa“.

Rusija je sravnila ukrajinske gradove i ubila hiljade civila otkako je Putin naredio invaziju u februaru. Moskva negira da cilja civile i tvrdi da je anektirala petinu ukrajinske teritorije.

„Glavna je sudbina Rusije. Odbrana otadžbine je naša sveta dužnost prema našim precima i potomcima. Moral i istorijska pravda su na našoj strani“, rekao je Putin u novogodišnjem govoru.

XS
SM
MD
LG