Linkovi

Šta je američki sistem "Patriot" i koliko može da pomogne Ukrajini?


Patriot sistem u Slovačkoj
Patriot sistem u Slovačkoj

VAŠINGTON - SAD razmatraju da Ukrajini pošalju "Patriot" odbrambene raketne sisteme, najavili su američki zvaničnici, a Kremlj je upozorio da bi taj raketni sistem bio "legitimna meta".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je mesecima tražio od SAD da pošalju sistem "Patriot", kako bi ojačao protivvazdušnu odbranu od ruskih projektila. Američki zvaničnici su potvrdili sporazum, a uskoro se očekuje i zvanično saopštenje. Ali stručnjaci upozoravaju da je efikasnost sistema ograničena i da možda neće promeniti igru u ratu.

Šta je "Patriot"?

"Patriot" je vođeni raketni sistem zemlja-vazduh koji je prvi put korišćen 1980-ih i može da gađa avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa. Svaka jedinica sastoji se od sistema za lansiranje postavljenog na kamion, osam lansera koji mogu da drže do četiri presretača raketa, zemaljskog radara, kontrolne stanice i generatora. Vojska je saopštila da trenutno poseduje 16 bataljona "Patriota".

"Patriot" sistemi su raspoređeni širom sveta, a imaju ih i Holandija, Nemačka, Japan, Izrael, Saudijska Arabija, Kuvajt, Tajvan, Grčka, Španija, Južna Koreja, UAE, Katar, Rumunija, Švedska, Poljska i Bahrein.

Ovaj sistem „jedan je od najšire korišćenih i najpouzdanijih i dokazanih protivvazdušnih raketnih odbrambenih sistema“, a kapacitet odbrane od balističkih raketa mogao bi da pomogne u odbrani Ukrajine od balističkih raketa koje isporučuje Iran, rekao je Tom Karako, iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Koliko košta?

Procenjuje se da trenutno presretač raketa košta oko 4 miliona dolara po ispaljenoj rundi, a jedan lanser košta oko 10 miliona dolara, pokazuje izveštaj CSIS. Po toj ceni nije isplativo koristiti ovaj sistem za obaranje manjih i daleko jeftinijih iranskih dronova koje Rusija koristi u Ukrajini.

„Ispaljivanje projektila od milion dolara na bespilotnu letelicu od 50.000 dolara je gubitak“, rekao je Mark Kansijen, penzionisani pukovnik i savetnik u CSIS-u.

Kako se koristi i održava?

Svakom sistemu potrebno je oko 90 vojnika da bi njime upravljali i održavali ga. Zato su SAD mesecima bile nespremne da pošalju "Patriot" u Ukrajinu, jer bi to podrazumevalo i slanje američkih vojnika, što Bajdenova administracija ne želi.

Ključna prepreka će biti trening. Američke trupe će morati da obučavaju ukrajinske snage kako da koriste i održavaju sistem. SAD su već obučavale ukrajinsku vojsku kako da rukuje drugim složenim sistemima naoružanja, uključujući raketne sisteme HIMARS. U mnogim slučajevima uspeli su da skrate obuku, izvodeći ukrajinske trupe na front za nekoliko nedelja.

Šta sve može "Patriot"?

Stručnjaci kažu da neke od pretnji sa kojima se suočava Ukrajina "Patriot" može efikasno da ukloni, dok protiv drugih nije toliko koristan.

Jedan bivši visoki vojni zvaničnik koji poznaje sistem, rekao je da će on biti efikasan protiv balističkih projektila kratkog dometa i da predstavlja snažnu poruku podrške SAD, ali jedna jedinica neće promeniti tok rata.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman jer dogovor sa Ukrajinom još nije javno objavljen, kaže da jedan "Patriot" ima veliki domet paljbe, ali može da pokrije samo ograničeno područje. Na primer, može efikasno da zaštiti malu vojnu bazu, ali ne i veliki grad kao što je Kijev.

"Patrioti" su često raspoređeni kao bataljon, koji uključuje četiri jedinice, što neće biti slučaj sa Ukrajinom koja će dobiti samo jednu.

"Patriot" ima moćniji radar koji je bolji u razlikovanju ciljeva od sovjetskog sistema S-300, ali ima ograničenja, ocenjuju Karako i Kancijan.

Komapnija Rejteon koja proizvodi "Patriot" saopštava da je sistem od 2015. uspešno presreo 150 balisitčkih raketa. Ali, tvrdnje o uspešnosti se dovode u pitanje.

U izveštaju američke vladine agencije iz 1992. godine navodi se da ne postoje dokazi da je "Patriot" uspešno presreo 70 odsto raketa u Zalivskom ratu. Njegova efikasnost dovedena je u pitanje i u ratu u Jemenu, gde se na snimcima vidi da je sistem otkazao.

Stručnjaci zaključuju da je najsnažnija poruka samo isporučivanje "Patriota" Ukrajini.

XS
SM
MD
LG