Linkovi

Beloruski vojnici se bore protiv Rusije u Ukrajini


Ukrajinski vojnici posmatraju bespilotne letelice iz podzemnog komandnog centra u Bahmutu, region Donjetsk, Ukrajina, 25. decembar, 2022. (Foto: AP/Libkos)
Ukrajinski vojnici posmatraju bespilotne letelice iz podzemnog komandnog centra u Bahmutu, region Donjetsk, Ukrajina, 25. decembar, 2022. (Foto: AP/Libkos)

Nedavne rusko-beloruske vojne vežbe izazvale su strah od druge invazije na Ukrajinu sa severa. Dok Ukrajinci vide Belorusiju kao agresora, neki posmatrači i pripadnici beloruske opozicije kažu da nisu svi Belorusi na strani Rusije. Naime, neki Belorusi su odlučili da dokažu svoju vernost Ukrajini tako što će se pridružiti njenoj vojsci.

Belorusi su jedan od najistaknutijih kontingenata stranih boraca u Ukrajini. Beloruski dobrovoljci, neprijatelji režima predsednika Aleksandra Lukašenka, bore se zajedno sa ukrajinskim snagama od 2014. godine. Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, stotine Belorusa odlučilo je da se uključi u borbu i formira takozvani Kastuš Kalinovski puk. Dobrovoljačka jedinica od nekoliko stotina boraca nazvana je po beloruskom piscu i revolucionaru koji je pokrenuo ustanak protiv ruske imperije 1863.

Mnogi u njoj koriste nadimke iz straha od odmazde, prema sebi i svojim porodicama. Njeni lideri veruju da je njihova uloga da pomognu Ukrajini da se izbori za svoju slobodu.

Beloruski vojnici se bore protiv Rusije u Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Denis Kit, komandant jedinice Belorusa kaže da Belorusi koji misle da Ukrajina pati, dolaze ovde i uzimaju oružje.

"Oni akcijom pokazuju da je Ukrajini potrebna pomoć, ovde i sada. Momci koji se pridružuju našem puku smatraju da Ukrajina treba da bude oslobođena agresije Putina i da Belorusija treba da bude oslobođena Putinove i Lukašenkove agresije, tako da verujem da je ovo baza za novu belorusku vojsku".

Denis Kit, koji je služio u ukrajinskom bataljonu Azov od 2015. do 2016. godine, kaže da podrškom Ukrajincima, ne samo da pomažu Ukrajini već se bore i za slobodu sopstvene zemlje koja je, iako nezavisna, bliski saveznik Rusije.

"Belorusija je okupirana. Kultura i jezik su uništeni. Sa našom jedinicom pokušavamo da ih obnovimo. A, glavna stvar koju bismo želeli da pokažemo je da pravi Belorusi postoje — mnogo njih. Oni su ovde, pomažu. Mnogi poput nas su još uvek u Belorusiji, ali ih režim ugnjetava", kaže Kit.

Svi pripadnici vojne jedinice razumeju svoju ulogu.

"Ruska Federacija, Putin i njegov sluga Lukašenko ukrali su našu zemlju, našu nezavisnost," kaže vojnik sa nadimkom Mirek koji govori iz ličnog iskustva.

On je služio u snagama beloruskog Ministarstva unutrašnjih poslova do demonstracija 2020. Posle krvavog slamanja protesta, shvatio je da više ne može da služi Lukašenkovoj vladi. Sada je sa pukom Kalinovski i sprema se da ode na front.

Litvanski vojni instruktor, čiji je nadimak Zigi, izvodi vojnike na teren, spremajući ih za pravu bitku. On ističe da je u Ukrajini da bi osvetio patnje svoje porodice pod Rusima.

“Moji baka i deda su poslati u gulag u Sibiru. Danas je prilika da im se odužimo. To je moj rat, za moju porodicu, za moje komšije. Zato što ovaj rat može da nam dođe na vrata ako ne sada, možda kasnije, sada imamo šansu da zaustavimo Putina ovde", objašnjava Zigi.

Za sada, mnogi borci puka veruju da će ukrajinska pobeda na kraju dovesti do oslobađanja Belorusije od ruskog uticaja. Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je za Glas Amerike da ukrajinska vlada priznaje i podržava ulazak stranih boraca.

"Zahvalan sam Gruzijcima koji se bore na našoj teritoriji, Moldavcima i Belorusima. Savesni građani svih zemalja koje trenutno zauzima Ruska Federacija pomažu nam u ovoj borbi. Svesni su da biraju ne samo našu slobodu, nego i sopstvenu", kaže Danilov.

Čim se rat završi, dodaje on, sve te zemlje će biti potpuno oslobođene od ruskog uticaja i konačno postati deo Evrope, gde im je i mesto.

XS
SM
MD
LG